Renovatie Lumion Amsterdam

Gemeentelijk monument


getransformeerd tot nieuwe onderkomen van Lumion

Renovatie Lumion Amsterdam

Het voormalige MTS-gebouw uit 1973 aan de Amsterdamse Vlaardingenlaan ontworpen door architect B.J. Ingwersen, is door atelier PRO getransformeerd tot het nieuwe onderkomen van Lumion, school voor mavo, havo en vwo. Door een combinatie van sloop, renovatie en nieuwbouw heeft dit gemeentelijk monument een tweede leven gekregen als de huisvesting voor de eerste Kunskapsskolan van Nederland.

Het hoge oudbouwdeel biedt plaats aan onder meer de bovenbouw. De verdiepingen die in de loop der jaren waren dichtgeslibd zijn weer geopend: rond leerpleinen zijn groepsruimten, spreekkamers en 'verwonderzalen' gesitueerd. Tussen de oudbouw en het nieuwe deel is een atrium gerealiseerd als centrale ontmoetingsplek. Hier bevinden zich de entrees en zijn alle schoolonderdelen eenvoudig te bereiken. Eyecatcher is de spectaculaire wenteltrap die alle onderbouwclusters ontsluit. In het nieuwe vijflaagse bouwdeel bevinden zich de onderbouwclusters. Elk cluster vormt een overzichtelijke, eigen plek binnen de school, die kleinschaligheid en aandacht en voor iedere leerling waarborgt.


De monumentale gevels zijn met respect up-to-date gemaakt. Enkel glas is vervangen door HR++ glas, waarbij de oude houten kozijnen zijn hergebruikt. Het beton is gereinigd, hersteld en waar mogelijk geïsoleerd. Voor de nieuwe delen is een afwijkend gevelmateriaal gekozen. Met een knipoog naar de ritmiek van de bestaande gevel heeft de nieuwbouw horizontale banden met een verticale geleding, uitgevoerd in custom-made geprofileerde aluminium beplating.

De onderwijsvisie van Lumion is gebaseerd op gepersonaliseerd onderwijs. Leerlingen hebben elk hun eigen leerweg. Ze bepalen hun eigen tempo en niveau en kiezen zelf waar en hoe zij leren. Dus weinig traditionele leslokalen maar een diversiteit aan werk- en leerplekken, speciaal ontwikkelde plekken voor specifieke leeractiviteiten, afhankelijk van de individuele behoefte. In het hele gebouw vind je plekken voor 5, 10, 30, 60 en 90 kinderen, waarbij elk element in de inrichting is doordacht.

Ook het interieur is door atelier PRO ontworpen.

 


PUBLICATIES

Schooldomein inspiratieboek 2015-2020 p494-497
Archdaily juni 2020 (Spanish)
Bouwen met Staal 04-2020 pag15-20
Archdaily maart 2020
Schooldomein nr 4 maart 2020
Bouwwereld 01-2020
ArchitectuurNL 24-02-2020
Gebouwd in Amsterdam 2018-2019
Architectenweb
Industriebouw mei 2019
Gevelbouw januari 2020

 

  • De monumentale betonnen buitengevels zijn gereinigd en gerepareerd, maar verweringssporen zijn in het zicht gelaten.
  • Imposante, gerenoveerde gevel aan de entree als verbinding tussen oud en nieuw
  • Achterzijde van het gebouw
  • Oude situatie
  • De blikvanger in het atrium is de spectaculaire wenteltrap.
  • De kozijnen uit het gesloopte interieur zijn hergebruikt als wandbekleding
  • Bestuurscentrum en dojo
  • Op de gangen zijn grafisch beelden aangebracht
  • Impressies van Voor en Na de renovatie
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • Tweede verdieping
  • Doorsnede