Lumion, Amsterdam

Jong monument


krijgt nieuwe start

Lumion, Amsterdam

 

Aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam staat sinds 1973 een schoolgebouw van de hand van architect B.J. Ingwersen. Het is ontworpen als MTS en het laat duidelijk invloeden zien van de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier. Deze invloed is zichtbaar in het beton aan de gevels en de schijnbaar zwevende verdiepingen boven de entree, steunend op de betonnen kolommen. Ook zijn er grote raampartijen en een expressieve brandtrap. In 2008 werd het gebouw toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Op deze locatie is nu Lumion Amsterdam gevestigd, een middelbare school voor MAVO /HAVO /VWO.


De nieuwe school heeft een programma van ca. 14.000 m², het bestaande gebouw is slechts ca. 8.500 m² met een groot deel in praktijkhallen, die niet geschikt zijn voor voortgezet onderwijs. Om voldoende ruimte te creëren voor de nieuwe school is in nauw overleg met de Monumentenzorg besloten een deel van de vijf praktijkhallen te slopen. De hallen zijn vrijwel identiek, door behoud van de twee hallen aan de straatzijde blijft de oorspronkelijke opzet herkenbaar.

 

Nieuw bouwdeel
Op de plek van de gesloopte hallen is de nieuwbouw gerealiseerd. In het nieuwe vijflaagse deel zijn op de begane grond een Sciencelab (de bètavakken), Medialab en een Atelier(handvaardigheid en tekenen) gerealiseerd. Daarboven komen de onderbouw-clusters. Een cluster is een zelfstandige eenheid van ca. 160 leerlingen en hun docenten. In elk cluster bevinden zich lokalen, spreekkamers en een docentenruimte rond een groot open gebied. Een overzichtelijke, eigen plek binnen de grote school, die kleinschaligheid en aandacht en voor elke leerling waarborgt.

Forum
Tussen het nieuwe deel en de oudbouw is een atrium gemaakt, het Forum. Dit is de centrale ontmoetingsplek van de school. Hier bevinden zich de entrees en vanuit het Forum zijn alle onderdelen van de school eenvoudig te bereiken. De centraal geplaatste receptiebalie heeft zicht op alle verkeersstromen. Eyecatchers zijn de gerenoveerde monumentale gevel en de spectaculaire wenteltrap die alle onderbouw-clusters ontsluit.

Leergebieden
In de gerenoveerde oudbouw bevinden zich op de begane grond het Crea-cluster (dans en drama), personeelsruimten en een grand café. Op de verdiepingen bevindt zich de bovenbouw. Hier zijn nog maar weinig traditionele klaslokalen te vinden; rond de grote open leergebieden zijn groepsruimten, spreekkamers en ‘verwonderzalen’ , dit zijn zalen waarin 60 of 90 leerlingen tegelijk onderwijs kunnen krijgen, zich laten inspireren of verwonderen.

Eerste partner Kunskapsskolan Nederland
Het interieurontwerp is speciaal ontwikkeld om gepersonaliseerd onderwijs te faciliteren. Lumion is de eerste partnerschool van Kunskapsskolan Nederland.


Campfire, watering holes and caves
Het ruimtelijk concept dat ten grondslag ligt aan het ontwerp van Lumion gaat verder dan het traditionele klaslokaal: afhankelijk van de leervorm begeven leerlingen zich in ruimtelijke settings vergelijkbaar met campfires, watering holes caves and watering holes Daarbij zijn 'campfires' een soort theaters waar leerlingen zich verzamelen rond een expert die een boeiend verhaal vertelt. 'Watering holes' zijn ruimtes waar leerlingen samen aan projecten werken en van elkaar leren. 'Caves' zijn ruimtes waar leerlingen zich terugtrekken om gefocust te studeren.


Materialisering en duurzaamheid
De monumentale gevels zijn met respect up-to-date gemaakt. Enkel glas is vervangen door HR++glas, waarbij de oude houten kozijnen grotendeels hergebruikt zijn. Ook zijn de grote overstekken zoveel mogelijk geïsoleerd.
Voor de nieuwe delen zijn afwijkende materialen gekozen, zodat direct duidelijk is wat is toegevoegd.

Daarbij is gekeken naar de ritmiek van de bestaande gevel; daarin worden verticale schijven onderbroken door horizontale banden. In de nieuwbouw zijn ook horizontale banden toegepast en is de verticale geleding ingebracht door aluminium panelen met custom-made profilering. Het nieuwe deel is wit voor een frisse uitstraling en als contrast met het bestaande beton.

In een gehandhaafde praktijkhal is het bestuur van de school ondergebracht, in de andere een bijzondere gym-voorziening. Ook hier zijn de gevels en de daklichten opgewaardeerd en voorzien van HR++ glas.

Op het terrein wordt ook een nieuwe sporthal gerealiseerd.  De gevel van de hal is opgebouwd met de hetzelfde materiaal als de rest van de nieuwbouw (geprofileerde aluminium beplating), alleen is hier juist voor donker met witte accenten gekozen.

Huisvesting voor onderwijsdiversiteit 
De combinatie van oud en nieuw levert een bijzonder schoolcomplex op met ruimten in vele soorten en maten, passend bij de diversiteit aan onderwijs van Lumion Amsterdam.

 

PUBLICATIES

Architectenweb

 

 

  • Nieuwbouw Lumion
  • Achterzijde van het gebouw
  • Detail van de gevel
  • Entreegebied
  • Entree
  • De imposante trap
  • Forum met uitkragende wenteltrap
  • Trap
  • Bovenbouw: vrij leeromgeving van de gerenoveerde oudbouw
  • Collegezaal 'Britse Lagerhuis' voor debatten en discussies
  • Gymzaal
  • Oude situatie
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • Tweede verdieping