Uitbreiding Metis Montessori Lyceum, Amsterdam

Een school in het Oosterpark


leren met uitzicht op het groen

Uitbreiding Metis Montessori Lyceum, Amsterdam

In opdracht van Montessori Scholengemeenschap Amsterdam werkte atelier PRO aan de uitbreiding en geheel gerenoveerde schoolgebouw in het Oosterpark aan de Mauritskade 58. Naast het bouwkundige ontwerp voor deze uitbreiding is atelier PRO ook gevraagd om een passend interieurontwerp te maken voor het nieuwe schoolgebouw.

Dit schoolgebouw is altijd voor kinderen uit Amsterdam Oost bestemd geweest. Opvoeding en het Oosterpark zijn van oudsher met elkaar verbonden; dat wil de opdrachtgever graag zo houden. In 1904 verrees de Hoogere Burgerschool met 'vijfjarigen cursus' aan het prille Oosterpark. Het gebouw van architect Leguyt heeft sinds die tijd altijd dienst gedaan als middelbare school, ook wel bekend onder de naam Amstellyceum. Sinds augustus 2013 huist het Montessori Lyceum in het pand. Atelier PRO heeft het gehele pand grondig verbouwd en gerenoveerd.

‘Verdubbeling’ van het Oosterpark
Het bestaande schoolgebouw bestaat uit een carré rond een grote plataan en ligt aan de rand van het Oosterpark in Amsterdam. Stadsdeel Oost werkt aan een grote renovatie, Verdubbeling Oosterpark, een ontwerp van Buro Sant en Co landschapsarchitectuur, waardoor de school in de toekomst geheel in het groen ligt.


Het noordelijke en zuidelijke deel van het Oosterpark zijn nu heel verschillend van elkaar. Het zuidelijke is groen en open, in het noordelijke deel staan gebouwen, waaronder het Metis Montessori Lyceum. Dit parkdeel is veel minder publiek toegankelijk en er is minder groen. Het idee is dit deel meer open te maken waardoor het Oosterpark als het ware verdubbeld wordt. De huidige hekken van het privé terrein rond de school gaan weg en er komt meer openbaar groen, waar mogelijk met gras tot aan de gevel.


Aanbouw
Het Metis Montessori Lyceum is een school voor VWO, HAVO en MAVO en had ongeveer 700 leerlingen. De school wilde doorgroeien naar ruim 900 leerlingen. Het oorspronkelijk gebouw was daarvoor te klein en renovatie alleen was niet genoeg. 
De stedenbouwkundige uitgangspunten bepalen dat de footprint van de aanbouw maximaal 900 m² mag zijn, met een volume van maximaal 4 lagen. Randvoorwaarden voor het ontwerp waren:

  • Optimale interne aansluiting aanbouw aan bestaande school;
  • Nieuwe relatie tussen school en park én aansluiting park tot aan Mauritskade mogelijk maken;
  • Zichtbaarheid nieuwe deel van de school vanaf Mauritskade;
  • Behoud monumentale plataan op patio;
  • Behoud monumentale conciërgewoning;
  • Aandacht voor een goede logistiek van leerlingenstromen.


Omkering
De gebouwen aan de Mauritskade hadden vroeger ook een ingang in het park. Die zijn inmiddels allemaal afgesloten. Ook het Metis Montessori Lyceum stond met de rug naar het park; de lesruimten waren allemaal op de stad georiënteerd. Met de uitbreiding wilde de school de entree niet alleen logistiek beter organiseren maar ook de ligging aan het park optimaal benutten. Gekeken werd of de ingang naar het park weer open kon. Deze ‘omkering’ geeft de school de mogelijkheid om lesruimten te laten uitkijken over het park.

 

Here comes the sun
De gevel is voorzien van een opvallende, zwart geperforeerde panelen. Deze elektrisch bedienbare panelen fungeren als zonwering en zijn onderdeel van het kunstwerk ‘Here Comes The Sun’ van Chris Kabel. Hij heeft 4.500 transparante glazen lenzen en filters in diverse kleuren aan in deze panelen. De lichtinval zorgt hierdoor voor een diffuus speels lichteffect in de klaslokalen. Het patroon van de lenzen verwijst op een afstand van het gebouw naar het golf- en deeltjeskarakter van licht.



PUBLICATIES

Sedenbouw Editie 743 p33-37
Stedenbouw.nl juni 2017
Architectenweb 2016 p 40-45
Het Parool

    Bestaande en nieuwbouw
  • Noordgevel patio (atelier PRO)
    Noordgevel patio met de monumentale plataan
  • Luchtfoto (Peter Elenbaas)
  • De connector, verbinding tussen nieuwbouw en oudbouw
  • Zicht op het nieuw en bestaande gebouw
  • Leerplein
  • Overal zicht op groen
  • Tijdens de bouw (foto atelier PRO)
  • Tijdens de bouw (foto atelier PRO)
  • Zuidgevel park (atelier PRO)
    Zuidgevel
  • Mauritskade 58
    Mauritskade 58
  • Gebouw los in de ruimte (atelier PRO)
    Gebouw los in de ruimte
  • Oosterpark, beeld: Buro Sant en Co.
    Visie verdubbeling Oosterpark, beeld: Buro Sant en Co.
  • Ontwerp verdubbeling Oosterpark, beeld: Sant en Co.
    Ontwerp verdubbeling Oosterpark, beeld: Sant en Co.
  • Begane grond bestaand en nieuw
  • Eerste verdieping bestaand en nieuw
  • Tweede verdieping bestaand en nieuw