Renovatie en verbouwing Metis Montessori Lyceum Oosterpark

met liefde renoveren en verbouwen

naar Montessorionderwijs HAVO/VWO anno 2013

Bekijk de afbeeldingen

Renovatie en verbouwing Metis Montessori Lyceum Oosterpark

In Amsterdam heeft de karaktervolle voormalige ‘Hoogere Burgerschool met vijfjarigen cursus' een nieuwe toekomst gekregen. Het stoere schoolgebouw uit 1904 aan de rand van het Oosterpark oogt weer sprankelend nieuw van binnen en statig en stijlvol van buiten. Een plaats vol herinneringen waar studenten zich voorbereiden op wat gaat komen.


Het massieve gebouw ligt als een carré om een enorme plataan en maakt deel uit van het toekomstige stedenbouwkundig plan Verdubbeling Oosterpark. Het komt helemaal in het groen te liggen.

Leerplein doorbreekt strenge ritme
Binnen introduceerde atelier PRO 'het leerplein' om het strenge ritme van de klaslokalen en klassieke schoolgebouw te doorbreken. Vanuit de gangen kijkt men voortaan altijd naar dat plein. Op de plaats waar ooit klaslokalen zaten, werden in dragende muren bogen aangebracht zodat deze samen met de gang nu één grote ruimte vormt met een interessante geleding. Volgens de principes van het Montessorionderwijs kunnen leerlingen hier individueel of in groepjes werken in een lounge, stilteruimte of bij de overlegplek.

Naast de ruimtelijke aanpak heeft PRO het interieur op drie andere punten verbeterd. De akoestiek van de gangen en de klaslokalen werden aanmerkelijk verbeterd doordat er hoogwaardig absorberende akoestische plafonds werden aangebracht. In het trappenhuis werd geluidsabsorberende panelen aangebracht met portretten van wereldburgers van naam en faam. Van een noodzakelijk kwaad werd een fraaie educatieve decoratie gemaakt door leerlingen. De luchtkwaliteit werd verbeterd door de nieuwe gebalanceerde ventilatie. Hierdoor werd de luchtkwaliteit: Frisse school B gehaald.

Oorspronkelijke detaillering teruggebracht
De oude sfeer van het lyceum is teruggebracht. Veel van de oorspronkelijke rijke detaillering van het interieur werd hersteld zoals de prachtige trappenhuizen met smeedijzeren hekwerken, de gewelven en bogen in de gangen en de fraaie tegelvloer. De verschillende grijstinten in het oude gebouw gaven de school een bijna sacrale rust en ingetogenheid. Voor PRO een belangrijke inspiratie om in de gangzones en trappenhuizen terughoudende kleuren toe te passen. De lokalen zelf waren voorzien van oude houten kasten met glas in de deuren en wanden, deze werden hersteld. Ze hebben aan de binnenzijde een felle kleur gekregen, die tevens terugkomt in de eerste meter van het extra verstevigde stucwerk, dat als een soort lambrisering de wanden beschermt tegen het intensieve en langdurige gebruik.

In het najaar van 2013 opende de school haar deuren  voor de leerlingen.

METIS MONTESSORI LYCEUM IN DE MEDIA
Omarm de beperkingen van het bestaande Architectenweb 2016 p 40-45

  • Dirk Verwoerd
    Gang
  • Dirk Verwoerd
    Gang school
  • Dirk Verwoerd
    Studieplek
  • Dirk Verwoerd
    Werkplekken
  • Dirk Verwoerd
    Werkplekken
  • Dirk Verwoerd
    Gang
  • Dirk Verwoerd
    Gang school
  • Dirk Verwoerd
    Lokaal
  • Dirk Verwoerd
    Studieruimte
  • Dirk Verwoerd
    Gang
  • atelier PRO & Dirk Verwoerd
    Oud en nieuw
  • atelier PRO & Dirk Verwoerd
    Oud en Nieuw
  • atelier PRO & Dirk Verwoerd
    Oud en nieuw
  • atelier PRO
    Axonometrie
  • atelier PRO
    Begane grond
  • atelier PRO
    Eerste verdieping
  • atelier PRO
    Bestaande situatie