Regiokantoor Enexis, Zwolle

Composieten gevels


en groene longen

Regiokantoor Enexis, Zwolle

Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Met de nieuwe regiokantoren stapt de netbeheerder een nieuw tijdperk in waarbij de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet samengaat met de bouw van duurzame huisvesting. Om die reden is gestreefd naar energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0, gecertificeerd met een BREEAM Excellent  score. Regiokantoor Zwolle heeft het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat gescoord  en hiermee de hoogste score van de drie nieuwe regiokantoren behaald.


Het energieneutrale regiokantoor van Enexis in Zwolle staat te midden van andere Enexis-gebouwen op het terrein van de netbeheerder. Daar waar de hoofdontsluiting van het gebied een dwarsweg kruist, toont het regiokantoor zich duidelijk als een stedenbouwkundig volume. Hier maakt het gebouw een hoogteaccent in het kantoorgedeelte, als reactie op het tegenoverliggende bovenregionale kantoor. Door een hoekverdraaiing in de gevel sluit het volume vervolgens aan op de dwarsweg. Aan deze kant ligt de tuin met grote, op de locatie behouden bomen. In het verlengde hiervan ligt een groene long die het kantoorgebouw voorziet van licht, lucht en ruimte. Aan de achterzijde gebaart het gebouw naar het achterliggende water aan de hand van een overstek. De bedrijfsruimte is onder het kantoorgebouw geschoven en is door zijn materialisering in een stalen profielplaat subtiel vervlochten met het kantoorgedeelte.


Het regiokantoor is ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van nieuwe werkomgevingen ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ elkaar sneller ontmoeten.

Vanuit de gevels prijkt een nieuwe technologie. De vormentaal van de sculpturale gevels is geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garandeert tegelijk voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.

Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmt deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem.

Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en energieopslag in de bodem in combinatie met  klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.


Zie ook de overige projecten voor Enexis
Regiokantoor Enexis Venlo

Regiokantoor Enexis Maastricht

Bekijk het filmpje

Lees ook de blogs ´Op zoek naar een intelligente gevel´ deel 1, deel 2 en deel 3 en de blog 'Regiokantoor Enexis in Zwolle bijna in gebruik'.

publicaties

De Architect, Zelfbeschaduwend á la Jan Schoonhoven, november 2012, p 57


Certificaat BREEAM Excellent score

    Exterieur
  • Jeroen Musch
    exterieur
  • Jeroen Musch
    exterieur
  • Jeroen Musch
    exterieur
  • Jeroen Musch
    exterieur
  • Jeroen Musch
    exterieur
  • Jeroen Musch
    wintertuin
  • Jeroen Musch
    interieur
  • Jeroen Musch
    vergaderruimtes
  • Jeroen Musch
    werkplekken
  • Jeroen Musch
    interieur
  • Jeroen Musch
    interieur
  • Jeroen Musch
    interieur
  • Jeroen Musch
    interieur
  • Jeroen Musch
    interieur
  • atelier PRO
    situatie
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    tweede verdieping
  • atelier PRO
    doorsnede