Netbeheerder Enexis stapt een nieuw tijdperk in met nieuwe regiokantoren, waarbij de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet samengaat met de bouw van duurzame huisvesting.
Atelier PRO ontwierp drie regiokantoren waarbij is gestreefd naar energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0, gecertificeerd met een BREEAM Excellent score. Regiokantoor Maastricht heeft het eerste energieneutrale BREEAM Excellent ontwerpcertificaat in Nederland gescoord. Dit betekent dat het voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. BREEAM is een internationale beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen.
Het duurzame regiokantoor van Enexis in Maastricht is prominent gelegen op de hoek van de Willem Alexanderweg en de Balijeweg. Het alzijdig vormgegeven, langgerekte gebouw vormt hier een accent aan de hand van een stevig en hoog kantoorgedeelte. De hoek om is een schaalsprong waarneembaar van het kantoorgedeelte naar de bedrijfsruimte. In deze overgang is de entree. Een overstek dat ter plaatse een diepe uitsnede maakt, versterkt het gebaar.
Ook vanaf het parkeerterrein is een duidelijk entreegebaar gemaakt. De route gaat hier onder een overstek door en leidt, via een patio aan de groene long, weer naar de dezelfde entreehal als aan de voorzijde. De groene long in het kantoorvolume is op noord georiënteerd en vormt samen met de patio een centraal hart waar 'witte en blauwe boorden' elkaar ontmoeten.
Het regiokantoor is ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van nieuwe werkomgevingen ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ elkaar sneller ontmoeten.
Vanuit de gevels prijkt een nieuwe technologie. De vormentaal van de sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.
Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmd deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem.
Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en energieopslag in de bodem in combinatie met klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.
Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland en atelier PRO ontwierp drie regiokantoren. Zie de overige projecten voor Enexis:
Regiokantoor Enexis Zwolle
Regiokantoor Enexis Venlo
Bekijk het filmpje
Lees ook de blogs ´Op zoek naar een intelligente gevel´ deel 1, deel 2 en deel 3.
De regiokantoren van Enexis staan in maart 2014 op nummer 5, 8 en 10 van de ranglijst van de 10 duurzaamste projecten: Voor een bedrijf als netbeheerder Enexis is een duurzaam gebouw natuurlijk een must. Het regiokantoor in Maastricht is een echte showcase van hoe je zuinig met energie om kan gaan. Maar dat niet alleen. Het gebouw is ook een toonbeeld van flexibiteit: het heeft een modulair en demontabel constructiesysteem. Bijzonder is ook het atrium. Dat werkt als een groene long voor het gebouw omdat het door de groene beplanting verse ventilatielucht oplevert.
publicaties
Architectuurgids Maastricht Next p311
De Architect, september 2013, p46-54
De Architect, Zelfbeschaduwend á la Jan Schoonhoven, november 2012, p 57
Ontwerpcertificaat BREEAM Excellent score
Oplevercertificaat BREEAM Excellent score