Regiokantoor Enexis Venlo

Nieuwe technologieën

aan het Floriade 2012 terrein

Bekijk de afbeeldingen

Regiokantoor Enexis Venlo

Netbeheerder Enexis stapt met de nieuwe regiokantoren het tijdperk in waarbij de ontwikkeling van een intelligent elektriciteitsnet samengaat met de bouw van duurzame huisvesting. Om die reden is gestreefd naar energieneutrale nieuwbouw met een EPC van 0, gecertificeerd met een BREEAM Excellent  score. Regiokantoor Venlo heeft het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat gescoord.


Het duurzame regiokantoor van Enexis in Venlo heeft een unieke ligging in een groene omgeving. Het kantoorgedeelte vormt langs de Heijerkerkweg, tevens de beëindiging van het Floriade 2012 terrein, een duidelijke begrenzing. Het nagenoeg vierkante gebouwvolume is hoog aan de straatzijde. Het lage bedrijfsgedeelte bevindt zich hier achter. Samen zijn ze één gebouw met een centraal hart in de vorm van een groene long en een patio. Het overstek aan de straatzijde neemt de bezoeker mee de hoek om naar de hoofdentree. Deze geeft toegang tot de patio. Een subtiele schuine stijgende daklijn zal in de toekomst een aansluiting met hogere naastgelegen gebouwen vormen en zorgt tevens voor een hogere ruimte op de bovenste kantoorverdieping.

Het regiokantoor is ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van nieuwe werkomgevingen ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, waardoor de ‘witte boorden’ en de ‘blauwe boorden’ elkaar sneller ontmoeten.

Vanuit de gevels prijkt een nieuwe technologie. De vormentaal van de sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.

Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmd deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem.

Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en  energieopslag in de bodem in combinatie met  klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV-cellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.


Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Atelier PRO ontwierp de regiokantoren voor Zwolle, Venlo en Maastricht. Zie ook
Regiokantoor Enexis Zwolle
Regiokantoor Enexis Maastricht

Bekijk het filmpje
Lees ook de blogs ´Op zoek naar een intelligente gevel´ deel 1, deel 2 en deel 3.

publicaties

De Architect, september 2013, p46-54
De Architect, Zelfbeschaduwend á la Jan Schoonhoven, november 2012, p 57


Ontwerpertificaat BREEAM Excellent score
Oplevercertificaat BREEAM Excellent score


 

    Jeroen Musch
    Exterieur
  • Jeroen Musch
    Gevel
  • Jeroen Musch
    Exterieur
  • Jeroen Musch
    Gevel
  • Jeroen Musch
    Gevel
  • Jeroen Musch
    Vergaderruimtes
  • Jeroen Musch
    Werkplekken
  • atelier PRO
    Situatie
  • atelier PRO
    Begane grond
  • atelier PRO
    Eerste verdieping
  • atelier PRO
    Tweede verdieping
  • atelier PRO
    Dak
  • atelier PRO
    Doorsnede