Nieuwbouw Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen

een aanjager


voor een vergeten stedelijk gebied

Nieuwbouw Woonzorgcentrum Scheldehof, Vlissingen

In en naast de voormalige zware Plaatwerkerij op de Scheldewerf in Vlissingen is nu een uniek woonzorgcentrum gevestigd. In de nieuwbouw zijn Psychogeriatrische patiënten ondergebracht die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Deze opzet zorgt voor sociaal verkeer en vitaliteit in het gebouw.
In de Plaatwerkerij bevinden zich 120 units voor somatische en psychiatrische patiënten. Dit spiksplinternieuwe zorgcentrum omvat tevens een mix van publieksvoorzieningen als brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en parkeergarage. Een boeiende opgave om zo’n kolossaal gebouw na jaren een nieuwe invulling te geven. Deze locatie versterkt het collectief geheugen; sommige bewoners van nu zijn de werknemers van de Plaatwerkerij toen. Bovendien is dit project een aanjager voor een vergeten stedelijk gebied.

Wintertuin
De nieuwbouw past in uitstraling en schaal goed in de omgeving, met de gele baksteen en kleinere maatvoering in de zijstraat. De woningen voegen zich rondom een wintertuin en de indeling van de groepsverblijven is zo veel mogelijk conform een ‘normaal huis’. Alle woningen zijn binnendoor verbonden met de servicefuncties. Alle functies op de begane grond zijn ook publiek toegankelijk.

De groepswoningen
De psychogeriatrische bewoners delen met z’n achten een woning. Om de demente bewoner zo veel mogelijk cognitief te ondersteunen is gezocht naar een opzet die intuïtief herkent wordt. Daarom is de woning ontworpen als een huis met een entree, een (gezamenlijk) woonkamer, een eetkeuken en 8 slaapkamers, elk voorzien van een eigen badkamer. De 6 huizen zijn verdeeld over twee lagen en liggen om een wintertuin, een binnenruimte dat buitenkarakter heeft gekregen. Via deze ruimte worden de woningen bereikt, er zijn ‘voortuinen’ of balkons in en aan deze ruimte en de bewoners kunnen hier veilig en beschut voor weer en wind struinen in het groen.
Elk huis heeft een eigen karakter gekregen. De sfeer is warm en huiselijk; Scandinavisch modern met een klassiek tintje. De meubels zijn huiselijk en dat ze verpleeghuisbestendig zijn is niet zichtbaar. Veel aandacht is besteed aan de verscheidenheid in tactiliteit van de gebruikte materialen om zo demente bewoner te stimuleren. De tastzin is immers het enige zintuig dat niet door ouderdom wordt aangetast.

Om het dagritme van de demente bewoners te ondersteunen zijn de woonkamers voorzien van dynamische verlichting, het lichtniveau en sterkte volgen de natuurlijke gang van de dag. 

Op de gangen zijn lambriseringen waarachter de installaties schuil gaan, makkelijk bereikbaar zonder storing veroorzakend op de kamer.
Zorghulpmiddelen zijn vaak de sfeerverstoorders in een verpleeghuis, ze geven alles behalve een thuisgevoel. Daarom zijn de somatische woningen en de PG kamers voorzien van een onopvallend tilliftsysteem dat elke punt in de kamer kan bereiken. De liftmotor met harnas is handig weg te werken in een kast in de badkamer, klaar voor gebruik. Ook andere hulpmiddelen zijn op de kamers goed uit het zicht op te bergen maar binnen handbereik, tot aan de desinfectiezeeppomp toe. Noodknop, intercom, elektra, data en de motor van het bed zijn weggewerkt in de lambrisering in het slaapgedeelte van de kamers. De panelen zijn onderling uitwisselbaar waardoor grote vrijheid in inrichting is gewaarborgd.

Al met al is een thuis ontstaan voor de bewoners van de nieuwbouw en de karakteristieke Plaatwerkerij.

Aan dit ontwerp gingen een haalbaarheidsstudie en ontwikkelplan vooraf.

Lees ook: interieurontwerp van Zorgcentrum Scheldehof

Startschot voor de bouw zorgcentrum Scheldehof Vlissingen

 

PUBLICATIES

Vastgoedmarkt StiB award 2018 nominatie
PI #1-feb. maart 2018-p8-13
Stedebouw & architectuur.nl
PI Online
Architectenweb
Duurzaamgebouwd.nl
ArchitectuurNL 1/18 p20-24
Gawalo jan feb 2017
MedAmbiente #4-oktober 2016-p31-33

 

Uit de juryoordeel van De Gouden Piramide:
“Voor een vergrijzende stad als Vlissingen is woonzorgcentrum Scheldehof een geschenk”… “Voor ongeveer honderd somatische en psychogeriatrische patiënten is een woonomgeving gerealiseerd die ver uitstijgt boven de medische entourage van het gemiddelde verpleeghuis. De architectuur, met name van het interieur, draagt daar aanzienlijk aan bij. De jury is onder de indruk van de inlevingsvermogen waarmee WVO Zorg en atelier PRO dat voor elkaar hebben gekregen. Zorgvoorzieningen zijn zo veel mogelijk onttrokken aan de waarneming. Kunstwerken en meubilair in de gezamenlijke ruimtes zijn met veel gevoel geselecteerd. Het resultaat getuigt van bezieling in de samenwerking tussen de opdrachtgever en zijn architecten”.

 

    Luchtfoto (Jan-Willem Jansen)
  • Exterieur
  • Qua uitstraling en schaal past de nieuwbouw goed in de omgeving
  • De nieuwbouwvleugel aan de Wagenaarstraat heeft een kleinere maatvoering die aansluit op de binnenstad, terwijl het blok aan het dok een grotere schaal heeft
  • Exterieur
  • Detail gevel
  • Exterieur
  • Plaatwerkerij en nieuwbouw
  • Zicht op de wintertuin (©Kenniscentrum 60plus)
  • Wintertuin
  • Wintertuin (©Kenniscentrum 60plus)
  • Trap & Psychogeriatrische woonkamer
  • Indelingsvarianten
  • Begane grond nieuwbouw
  • Eerste verdieping nieuwbouw
  • Tweede verdieping