Seniorenwoningen De Statie, Sas van Gent

Ouderenhuisvesting met


MFA als katalysator voor levensenergie

Seniorenwoningen De Statie, Sas van Gent

Het seniorencomplex met 23 appartementen en een teampost zorg van SOKA (Stichting Ouderenzorg Kanaalzone) aan de Canadalaan in Sas van Gent maakt onderdeel uit van de multifunctionele accommodatie ‘De Statie’ . De MFA en het seniorencomplex vormen samen een dynamische compositie op het langgerekte grillig gevormde kavel. De grenzen volgen gedeeltelijk de oude contouren van de stadswal die nu slechts nog geschetst wordt door groene hagen. Beiden gebouwen hebben een eigen karakter. In tegenstelling tot de zwarte geknikte MFA dat inspeelt op schaalverfijning, is het seniorencomplex een kloek blond volume.


Het seniorencomplex heeft een gevel van zandkleurige baksteen. Het volume krijgt sculptuur door middel van witte uitsparingen, witte kozijnen en groen getinte hardglazen balkons. De balkons liggen pal zuid en verspringen zodat er sprake is van een prettige ‘buur’-afstand. Het beschutte deel in het volume verleent privacy.  Aan de galerijzijde zorgen verspringende kolommen voor beschutting. De galerij is relatief breed om een plek te creëren waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.


De hoofdentee ligt duidelijk zichtbaar aan de kopgevel grenzend aan het plein tegenover de entree van de MFA. Het plein voorziet in zitje tussen groene perken. Nabij de entree ligt een fietsenstalling met een oplaadpunt voor elektrische fietsen en scootmobiels. Eenmaal binnen gekomen is de lift centraal in de hal gepositioneerd en fungeert het als de spil van de trap die er over drie verdiepingen omheen is gevouwen. Door deze opstellen, gecombineerd met grote daklichten is het een aangename ruimte.

De appartementen zijn volledig geschikt voor mindervaliden. De woonruimte heeft over de volle breedte een terras waardoor daglicht diep binnen dringt in de woning en op uitzicht niet wordt bespaard. Het balkon ligt deels beschut, maar steekt ook voor een deel uit via een groen getinte hardglazen borstwering. De badkamer is zowel vanuit de gang als vanuit de hoofdslaapkamer bereikbaar.

De MFA is een waardevolle buur voor de bewonersgroep van de seniorenwoningen. Doordat de MFA programma biedt voor deze doelgroep - koffiebar, bibliotheek, bridgeclub, gym, en vrijwilliger voor de diverse verenigingen - is er een kader geschept waarin sociale isolatie wordt tegengegaan en de bewoners nog altijd midden in het leven staan.

    John Lewis Marshall
    Exterieur
  • John Lewis Marshall
    Seniorenwoningen
  • Dina Martins
    Exterieur
  • atelier PRO
    Situatie
  • atelier PRO
    Begane grond
  • atelier PRO
    Eerste verdieping