MFC De Statie, Sas van Gent

Alzijdige plasticiteit


grillige locatie getemd

MFC De Statie, Sas van Gent

In het hart van Sas van Gent, op de grens van oude vestingwerken waar slechts enkele hagen nog refereren aan vroegere tijden, staat het multifunctionele gebouw en seniorencomplex De Statie. Naast een bibliotheek, diverse wijkvoorzieningen en een sportaccommodatie, biedt het complex onderdak aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, GGD-post en  een wooncomplex met 23 seniorenappartementen. Het gebouw faciliteert maar liefst 15 sportclubs en 25 verenigingen.


De vorm van deze locatie is grillig. Het complex speelt hier door middel van alzijdigheid en plasticiteit op in. Het gebouw is niet in één oogopslag te overzien door de hoekverdraaiingen, overstekken en de afwisseling van vlakken met regelmatige raampartijen versus ramen van afwisselende grootte. Daarentegen is het seniorencomplex dat met de Statie een compositie vormt, een rechthoekig volume. Vanuit het Sassche centrum loopt een duidelijke route naar het nieuwe complex. Deze route eindigt in het centrale hart, ‘het venster’. Door middel van een zichtlijn is vanaf hier het schuin geplaatste seniorencomplex aan de Canadalaan zichtbaar.


Het venster beslaat twee bouwlagen waar verschillende voorzieningen aan grenzen. Dit centrale hart is een belangrijk onderdeel van het complex, want hier kunnen toekomstige gebruikers en bezoekers elkaar zien en ontmoeten. Vanuit dit gegeven is er gestreefd naar een hoge mate van synergie. Al tijdens het opstellen van het Programma van Eisen is veel onderzoek gedaan naar dubbelgebruik van ruimten en samenkomst van de verschillende bezoekersgroepen. Zo is de ontmoetingsruimte van het wijkcentrum gecombineerd met de leeszaal van de bibliotheek. Ook is hier de kantine voor de sporters gepositioneerd. Er is een doorlopende ruimte ontstaan met plekken voor de verschillende gebruikers. De synergie is versterkt doordat atelier PRO ook de opdracht voor het interieur heeft uitgevoerd.

Als knipoog naar de prachtige traditionele schuren die Zeeland rijk is, bestaat de gevel van de Statie uit gepotdekselde, zwarte houten delen. Brede wit omkaderde raampartijen wisselen elkaar af met smalle verticale ramen. Op een enkele plek steekt een erker uit. Het seniorencomplex sluit, gezien zijn woonfunctie, aan op de Sassche huizen en is in een lichte steen gemetseld.

De scholen zijn goed geventileerd en hebben het Frisse Scholen niveau B label. Een thermisch energiedak in combinatie met een WKO maken dat de energierekening van de gebruiker laag zal zijn.

De Statie valt onder een ‘total engineering’-opdracht, waarbij de adviseurs onder de coördinatie vielen van atelier PRO. Onze opdracht startte met het  opstellen van een PVE. Na het ontwerpen van een VO,  is er vervolgens aanbesteed op DO+ (in plaats van traditioneel aanbesteden  op besteksniveau). Atelier PRO  heeft ook de  directievoering gedaan.

De Statie won de tweede prijs van de 'Zeeuwse Dag van de Architectuurprijs' 2014. Via facebook konden mensen projecten indienen en natuurlijk vervolgens ook liken.

publicaties

aeccafe.com, februari 2015
Spaces that matter, januari 2014

De Architect, MFC de Statie in Sas van Gent, juli-augustus 2013
ArchitectuurNL, Brede scholen succesformule, mei 2013, p26-31
Het Houtblad, Leven in het zwart, mei 2013, p 42-47
De Architect, De Statie in Sas van Gent, 15 mei 2013
Architectuur.org, De Statie in Sas van Gent van Atelier PRO, 21 mei 2013
Archined, Het laatste centrum in een Nederlandse krimpgemeente?, Leo Oorschot, april 2013
Architectenweb, Multifunctionele accommodatie als sociaal hart, 23 mei 2013

Filmpje opening MFC De Statie

Beeldverslag van de opening MFC De Statie

Filmpje van wethouder Cees Liefting  in gesprek met Dorte Kristensen over de bouw van de Statie

 



     John Lewis Marshall
    exterieur
  • John Lewis Marshall
    exterieur
  •  John Lewis Marshall
    exterieur
  • Frederik Vercruysse
    exterieur
  • John Lewis Marshall
    gevel
  • John Lewis Marshall
    detail raam
  • Petra Appelhof
    schoolplein
  • John Lewis Marshall
    balkon
  • Petra Appelhof
    entreehal
  • Petra Appelhof
    vide
  • Petra Appelhof
    hal school
  • John Lewis Marshall
    bibliotheek
  • John Lewis Marshall
    vide
  • Petra Appelhof
    bibliotheek
  • John Lewis Marshall
    school
  • Petra Appelhof
    zicht naar sportzaal
  • John Lewis Marshall
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    interieur school
  • Petra Appelhof
    interieur school
  • John Lewis Marshall
    trap
  • Petra Appelhof
    trap
  • John Lewis Marshall
    trap
  • Petra Appelhof
    kinderdagverblijf
  • Petra Appelhof
    kinderdagverblijf
  • John Lewis Marshall
    theaterzaal
  • atelier PRO
    situatie
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    doorsnede
  • atelier PRO
    begane grond woningen
  • atelier PRO
    eerste verdieping woningen