. Verbindingstunnel Van Heekgarage, Enschede | atelier PRO
Verbindingstunnel Van Heekgarage, Enschede

Ondergronds verbinden

daglicht tot in de onderste parkeerlaag

Bekijk de afbeeldingen

Verbindingstunnel Van Heekgarage, Enschede

Je bent op weg naar het ziekenhuis, met een gevoel van spanning en onzekerheid. Wordt het goed nieuws of juist slecht? Je mentale staat helpt niet mee tijdens de drie minuten die je door een donkere ondergrondse parkeergarage moet overbruggen.
In ons ontwerp zijn we ons daar bewust van geweest. Dit moest geen gewone tunnel worden. We hebben een bijna avontuurlijke spanning opgezocht om een extra dimensie te geven aan de reis. Aan het contrast tussen het ruwe donkere materiaal en de witte hoogglans panelen is een extra ingrediënt toegevoegd. Het bewegende en verkleurende licht (kunstwerk door Claudia Wissmann)geven een nieuwe virtuele dimensie aan de reis. De reis is fijn geworden. 

 

In 2003 is in het centrum van Enschede de grootste ondergrondse garage van Nederland aangelegd, ontworpen door atelier PRO. De garage voor 1700 auto’s en 1000 fietsen maakte deel uit van het door West 8 gemaakte stedenbouwkundig plan voor het Van Heekplein, waaraan onder andere verschillende grote warenhuizen en een casino zijn gelegen.

Om overzicht en een goede oriëntatie te realiseren, is deze ondergrondse wereld opgevat als een grote openbare ruimte. Centraal in de garage ligt onder het Van Heekplein, een tweede plein. Aan dit plein liggen de verschillende ‘parkeerkamers’ met ieder hun eigen kleur, verlichtingsplan en stijgpunten naar de bovenliggende winkels. Naast dit onderscheid in kamers wordt er ter oriëntatie bij de toegangsroute en de openbare stijgpunten, daglicht naar binnen gehaald tot in de onderste parkeerlaag.

Bijna een decennium later is besloten de Van Heekgarage met het nieuwe Medisch Spectrum Twente te verbinden. Het uitgangspunt van de gemeente Enschede: een tapis-roulant naar het MST te leiden, is wederom verwoord in een ontwerp van atelier PRO. Door het rollend pad worden bezoekers van het MST ziekenhuis, die in de Van Heekgarage parkeren, comfortabel naar het ziekenhuis geleid. Op deze manier wordt de overcapaciteit aan parkeerplekken in het oostelijk deel van de garage (Twentec), benut.

Klik HIER voor de volledige tekst over het project

 

Claudia Wissmann Lichtkunst


IN DE MEDIA

Ieder gebouw een inspirerende plek (Who Cares? magazine) 

  • Exterieur (foto: Eva Bloem)
  • atelier PRO
    Trap (foto: Eva Bloem)
  • Entree (foto: Evan Bloem)
  • Tapit roulant (foto:Eva Bloem)
  • Tapis roulant (foto: Eva Bloem)
  • Verbindingstunnel (Eva Bloem)
  • Verbindingstunnel (foto: Eva Bloem)
  • Verbindingstunnel (foto: Eva Bloem)
  • atelier PRO
    Situatie
  • Portalenconcept
  • Plattegrond
  • Portalen