Wijkcentrum en bibliotheek Nieuw Waterlandplein, Amsterdam

Amorf wijkcentrum


bar of balie, voor ieder wat wils

Wijkcentrum en bibliotheek Nieuw Waterlandplein, Amsterdam

Het oude Waterlandplein in Amsterdam Noord wordt in een nieuw jasje gestoken. Een nieuw winkelcentrum met woningen erboven. Atelier PRO heeft onder andere de winkelplint ontworpen. Twee bouwlagen met behalve winkels ook bergingen, parkeergarages, een gezondheidscentrum en een wijkcentrum met een bibliotheek. De laatste is ook door atelier PRO ingericht.

De entree van het wijkcentrum ligt aan het nieuwe plein. Vanuit een centrale ruimte met een bar/balie en ontmoetingsruimte zijn alle organisaties en de bibliotheek te bereiken. De centrale ruimte is een amorfe ruimte waarvan delen afgescheiden kunnen worden. De hoogte varieert, waardoor intiemere, lagere delen worden afgewisseld met vides. De bezoeker heeft bij binnenkomst meteen door waar iets te doen is. Er is zicht op de eerste verdieping waar cursusruimtes, een grote zaal en enkele te (ver)huren vergaderruimtes zijn.


Door de functie van bar en de balie samen te voegen, is het mogelijk open te zijn voor publiek met maar één man personeel aanwezig. Uit veiligheidsoverwegingen is de bar/balie bereikbaar en zichtbaar vanuit de achterliggende kantoorruimtes. Door middel van deze zichtlijn is het ook op het moment dat er niet speciaal iemand voor de bar/baliefunctie aanwezig is, mogelijk bezoekers te woord staan.

De bibliotheek heeft een oppervlak van circa 700 vierkante meter. Bij binnenkomst wordt het oog getrokken naar de verdiepinghoge boekenkast met afgeschreven boeken naast de balie. Een referentie naar oude bibliotheken waar, geheel tegen de arboregels van nu, met ladders naar een boek geklommen mocht worden. Vanaf de balie loopt een as, een route, langs een ingebouwde kastenwand links en rechts langs de collectie, een internethoek en een jongerenhoek, en eindigend in de kinderhoek met links het leescafé.

De inrichting is rustig. Wanden en kasten zijn wit. Laat de boeken de kleur geven. Daarnaast zijn de themahoeken gekleurd. Zij liggen aan ’de as’ en helpen bezoekers bij het oriënteren.

De centraal gelegen groepsruimte kan worden gebruikt voor naschoolse activiteiten en lezingen. Hetzelfde geldt voor het leescafé dat de ‘etalage’ vormt aan het nieuwe Waterlandplein.

 

 

  • atelier Pro
    Begane grond impressie
  • atelier Pro
    bibliotheek
  • atelier Pro
    bibliotheek
  • atelier PRO
    bibliotheek
  • atelier PRO
    bibliotheek
  • atelier PRO
    bibliotheek
  • atelier PRO
    bibliotheek
  • atelier Pro
    eerste verdieping impressie
  • maquette
    maquette