Nieuw Waterlandplein, Amsterdam

Plint en woontoren


ruim baan voor winkel en gezondheidscentrum

Nieuw Waterlandplein, Amsterdam

De reportage van de Amsterdamse zender AT5 geeft een goed beeld van het nieuwe Waterlandpleingebied.

Het oude Waterlandplein in Amsterdam Noord wordt in een nieuw jasje gestoken. De Architecten CIE is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, bestaande uit drie blokken van twee lagen die fungeren als plint voor nog eens negen hoge woonblokken van verschillende hoogte met een maximale hoogte van 66 meter. Binnen het plan ontwierp Hans van Heeswijk Architecten een nieuw uiterlijk voor de drie bestaande woontorens en de Architecten Cie vijf van de nieuwbouw torens. Atelier PRO is gevraagd, naast het ontwerp van de plint en één van de woontorens ook een ontwerp voor de daken van de lage bebouwing te maken. De daken hebben door afwijkende ligging en functie, verschillende invulling gekregen.

Uitdaging was een alzijdig centrum te maken dat, ondanks de verschillende bureaus die eraan werkten en grote variatie aan functies, samenhang heeft en herkenbaar is. Een ritme van in roodbruin metselwerk uitgevoerde penanten bepaalt het gezicht van het winkelcentrum op de begane grond. Het metselwerk vormt de lijst rondom de (winkel)puien en is daarom in kleur en materiaalgebruik neutraal gehouden. Door het toepassen van een extra dik formaat baksteen van 90 mm hoog, is de verhouding voeg-steen en daarmee de kleurintensiteit van het metselwerk gunstiger dan in een traditionele situatie.


De horizontale stalen banden op de eerste en tweede verdieping lopen door in de renovatieblokken erboven als verbindend element. Uit windtunnelonderzoek is gebleken dat de hoge torens op enkele plaatsen windhinder geven op maaiveldniveau. Het antwoord hierop zijn de 1,8 meter diepe luifels tussen de metselwerk penanten die de overgang van openbare ruimte naar winkel voor de bezoeker aangenamer maken. De luifels boven de winkelpuien zijn van aluminium en ogen massief en strak, maar ter plaatsen van de woningentrees zijn ze gevuld met glas. Op deze manier zijn ook vanuit de hoger liggende woningen de door kunstenaar Berend Strik ontworpen grote natuurstenen vlinders zichtbaar die in de bestrating de entrees markeren.

De torens staan niet op de plint maar rijzen eruit omhoog, veelal als samengestelde volumes. Kunstwerk en sokkel zijn geïntegreerd. Voor alle torens, oud en nieuw, is veelkleurigheid en horizontale belijning het uitgangspunt. De woontoren van atelier PRO huisvest op de 3 e tot en met de 9e verdieping sociale huurwoningen. Door de combinatie van de veranderende dichtheid van ramen en gaten enerzijds en het gekozen lijnenspel anderzijds, gaat de toren in de kopgevel een dialoog aan met de horizontaal gestreepte kopgevels van de renovatietorens. De langsgevels, zowel aan de galerijzijde als aan de voorzijde, zijn familie van de overige nieuwbouwtorens. 

Het nieuwe winkelcentrum biedt tevens plaats aan een gezondheidscentrum.  Het is een breed eerstelijns centrum met als hart twee huisartsenpraktijken die een verzorgingsgebied van circa 10.000 mensen bedienen. De samenwerkingsrelaties van de huisartsen met de andere eerstelijns disciplines zijn leidend geweest voor de keuze voor de overige partijen: fysiotherapeuten, maatschappelijk werk (Doras), GGZ, apotheek en een Ouder Kind Centrum (OKC).

Het centrum bevindt zich aan de noordzijde van het winkelcentrum en is over drie lagen verspreid. De lagen zijn met elkaar verbonden middels een ruime, open trap die om een vide heenloopt. Omdat de trap letterlijk voor de hand ligt, wordt gebruik maken van de lift minder vanzelfsprekend en draagt het ontwerp bij aan een gezonder levenspatroon voor de patiënt.


Volg Waterlandplein ook op Facebook
Arcam over Nieuw Waterlandplein

 • Winkelplein
 • Winkelplein
 • Overzicht
 • Marcel van der Burg
  Exterieur
 • Marcel van der Berg
  Winkelplein
 • Winkels onder aan de hoogbouwplint
 • daktuinen
 • daktuinen
 • Vanaf de toren gezien
 • woningen
 • Maquette
  Overzicht gebouwen