Interieur Concernlocatie Politieacademie, Apeldoorn

Het Nieuwe Werken


aardse materialen en hemelsblauw glazuur

Interieur Concernlocatie Politieacademie, Apeldoorn

Aan de hand van restauratie, renovatie en uitbreiding heeft atelier PRO  het voormalige rooms-katholieke kleinseminarie in Apeldoorn (1935) van architect Jan van Hardeveld omgevormd tot opleidingsinstituut voor de Politie. Met het vernieuwde ontwerp is veel respect getoond voor dit rijksmonument en voor het omliggende landschap. Zo heeft herstel van latere ingrepen de originele schoonheid grotendeels teruggebracht. Daarnaast hebben een nieuw programma en nieuwe eisen geleid tot transformatie en uitbreiding. Nieuwbouw is tegen het oude gebouw aan gerealiseerd en de parkeervoorziening geconcentreerd. Ondermeer door de sloop van latere bijgebouwen is het landschap hersteld.


In de architectuur is de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. Deze waren gebaseerd op de natuur, zoals zand, aarde en bladgroen en kende hier en daar een schittering met rijkere accenten. De kapel kent een mengeling van aardse - hout en metselwerk - en sacrale - hemelsblauw glazuur - materialen en kleuren.

In de gangen is met het verwijderen van wit spuitwerk op de zandkleurige tegellambriseringen de oorspronkelijke okerkleurige geglazuurde tegelrij tevoorschijn gekomen. Daarboven zijn de wanden zandwit geschilderd. Ook de oregon pine en eiken deuren, die in een latere renovatie wit waren geschilderd, zijn teruggebracht in oude staat. Alle nieuwe ingrepen zijn uitgevoerd in antracietkleurig staal, dat zo 'in gesprek gaat' met het oorspronkelijke gebouw.

Ook in het interieur is voor de nieuwe elementen, die zelf strak en modern zijn, gebruik gemaakt van de originele warme kleuren, met hier en daar een accent. De opdrachtgever stelde er prijs op dat het ontwerp van de werkplekindeling en de bijzondere interieurelementen ook door de architecten zou worden ingevuld. Een uitgekiend plan biedt het optimum tussen de mogelijkheden van de bestaande en nieuwe ruimten en de wens om waar het kan Het Nieuwe Werken - minder plekgebonden waar het kan - in te voeren. Gebouw en interieur zijn zo een geheel geworden.

publicaties

Bouwen aan Monumenten #3 2010, p 8-33 + cover
Bouwwereld #12 2010 p 48 - 55

PI #5 2010, jaargang 21, p 8-12 + cover
Jaarboek Architectuur in Ned, 2010-11, p46-49, NAI uitgevers

 

    Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    het Atrium
  • Thea van den Heuvel
    entreegebied
  • Thea van den Heuvel
    entreegebied
  • Thea van den Heuvel
    lounge
  • Thea van den Heuvel
    lounge
  • Thea van den Heuvel
    kapel
  • Thea van den Heuvel
    kapel
  • Thea van den Heuvel
    kapel
  • Thea van den Heuvel
    kapel
  • Thea van den Heuvel
    kapel
  • Thea van den Heuvel
    voormalige sacristie
  • Thea van den Heuvel
    monumentale trappenhuis
  • Thea van den Heuvel
    monumentale trappenhuis
  • Thea van den Heuvel
    voormalige slaapzolder
  • atelier PRO
    doorsnede
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    tweede verdieping