Wooncomplex Hage Hoek, Den Haag

Langs de lijnen van Berlage


wonen aan een opgetilde achtertuin

Wooncomplex Hage Hoek, Den Haag

De Thorbeckelaan en de Volendamlaan laten, als onderdeel van het stedenbouwkundig plan van Berlage, een homogeen beeld zien; een laan gedomineerd door een prachtige bomencolonnade. Deze lijn vormt een behoorlijk contrast met de Oude Haagweg en de Loosduinsekade, waar continuïteit en identiteit ontbreken. Om aan te sluiten bij deze stedenbouwkundige context is gekozen voor een voortzetting van het profiel van de Thorbeckelaan. Dit wordt gerealiseerd middels een gebogen gebouw - ‘de Boog’, met bedrijfsruimten en vier bouwlagen met daarop visueel losstaande villa’s.

 

Langs de Oude Haagweg is eveneens gekozen voor een langgerekt gebouw met woonwerkruimten en daarboven woningen. Waar de Volendamlaan en de Oude Haagweg elkaar ontmoeten, is ’het Accent’ geplaatst; een massa bestaande uit een plint en zes bouwlagen.

Achter de wanden ligt een lage oost-west verkaveling. Op deze manier  ontstaat een langwerpig hofje met een prettig, autovrij woonmilieu. De plint is onderdeel van een parkeer ‘dekoplossing’ waar opgetilde tuinen en overdekt parkeren worden gecombineerd met ‘grondgebonden’ wonen.

Door de combinatie van overdekte parkeerstraatjes en ‘opgetilde tuinen’ ontstaan bijzondere woningen met de voordeur aan het verkeersvrije hofje en de ‘achterdeur’ aan de overdekte parkeerstraat. De eigenlijke woonlaag ligt op de eerste  verdieping en sluit aan op de ‘opgetilde tuin’. De woningen hebben een typologie die een hoge mate van variatie toestaat.


Wooncomplex Hage Hoek in de media

- Bouw, 2004, nr 10, p30-33

    Luuk Kramer
    Hoek Volendamlaan
  • Luuk Kramer
    Gevel
  • Luuk Kramer
    Entree huizen
  • Luuk Kramer
    Doorkijkje
  • atelier PRO
    Doorsnede
  • atelier PRO
    Doorsnede