Kantoor EDGE Stadium, Amsterdam

Duurzaam hergebruik


van een ‘eigen’ gebouw

Kantoor EDGE Stadium, Amsterdam

Een bestaand gebouw uit 2001, dat toentertijd al duurzaam was, verder verduurzamen en transformeren tot een eigentijds kantoor - dát was de opdracht die atelier PRO kreeg van ontwikkelaar EDGE. Bijzonder is daarbij dat het bureau ook verantwoordelijk was voor het originele ontwerp. De kwaliteit daarvan was dusdanig hoog, dat het voor de hand lag om het gebouw te hergebruiken. Met de nieuwe aanpassingen is EDGE Stadium nu - opnieuw - klaar voor de toekomst.

In het najaar van 2020 verhuisde Loyens & Loeff uit kantorencomplex Forum, dat twintig jaar geleden werd ontworpen door atelier PRO. Het karakteristieke pand, toen al vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid, is nu omgevormd tot verzamelgebouw EDGE Stadium. Door de transformatie is een moderne en inspirerende werkomgeving ontstaan voor verschillende bedrijven en bedrijfjes; een bewuste mix, die onderlinge wisselwerking en innovatie bevordert. Het nieuwe EDGE Stadium is een gezond en groen kantoor, met natuurlijke materialen, weelderige beplanting, een hoge luchtkwaliteit en een wijds dakterras. De ligging, vlakbij het Olympisch Stadion en de Zuidas, is zowel zakelijk als stedelijk interessant.


Atelier PRO en EDGE delen dezelfde waarden: om beter te bouwen, met oog op de toekomst. Dat betekent dus geen nieuwbouw, maar juist hergebruik en verduurzaming van bestaande panden. Het betekent ook het ontwerpen van een eigentijdse, gezonde en innovatieve werkomgeving. De kwaliteit van het ontwerp zit daarbij niet alleen in de vormgeving, maar ook in zaken als de beplanting, in ontmoetingsplekken en voorzieningen, en in de luchtkwaliteit; slimme technologische maatregelen spelen hierbij een belangrijke ondersteunende rol. De installaties zijn daarom vernieuwd en aangepast aan de huidige eisen; voor de verwarming en koeling was in 2001 al een - voor toen vrij unieke - warmte-/koudeopslag toegepast, het huidige ontwerp borduurt hier op voort. Het centrale atrium met glasdak blijft behouden, alle houten kozijnen en balken zijn hergebruikt. Voor de duurzaamheid zijn de hoogste standaarden - BREEAM Excellent en WELL Core & Shell Gold - aangehouden. Ook is het pand het eerste R2S (Ready2Services)-gecertificeerde gebouw met twee sterren in Nederland; met dit label wordt de ‘smart connectivity’, oftewel de prestaties door middel van slimme technologie, van een gebouw gewogen.

Omdat het pand al voldeed aan een groot deel van de eisen, konden veel elementen uit het bestaande gebouw hergebruikt en geüpgraded worden. Het complex bestaat uit twee lange kantoorvleugels. Deze zijn verbreed en opgetopt met een extra verdieping, terwijl ook de middenvolumes zijn vergroot; hierdoor is in totaal circa 10.000 m² toegevoegd aan het bestaande vloeroppervlak van 19.000 m². Het centrale atrium is uitgebouwd met een houten kapconstructie en heeft een nieuwe uitstraling gekregen; het is heringericht als een weelderige groene ruimte waar de gebruikers elkaar kunnen ontmoeten en fungeert daarmee als het hart van het gebouw. Nieuwe, sfeervolle trappenhuizen nodigen uit om elkaar te ontmoeten en brengen mensen in beweging.

Het atrium is, als hart van het gebouw, één van de dragers van de transformatie, maar had ook oorspronkelijk al een grote ruimtelijke kwaliteit. Atelier PRO wilde deze kwaliteit behouden, en tegelijkertijd de ruimte lichter en natuurlijker maken; dit is bereikt door de wanden te voorzien van lichtgekleurde akoestische latten van eikenhout en door zoveel mogelijk houten puien en kozijnen toe te passen. Het paviljoen in de achterwand werd ontmanteld, uitgebreid en voorzien van een nieuwe gevel; het hartvormige, met koper beklede paviljoen aan de voorzijde werd herkenbaar geïntegreerd en vormt nu een blikvanger in het nieuwe atrium.

EDGE Stadium beantwoordt aan de veranderde ideeën over werken en duurzaamheid, en is getransformeerd tot een plek waar ontmoeting, overleg, creativiteit en beweging centraal staan.


Prijzen en nominaties

Longlisted ARC24 Architectuur Award
Finalist WAN award 2023 in the category Commercial

 

Publicaties

Archdaily
gooood.cn
Bestinteriors.nl
Gebouwd in Amsterdam 2022-2023 p133
Archello
Dearchitect.nl
Stedenbouw & architectuur april 2023, Nieuw EDGE Stadium draait op 'honderd procent hernieuwbare energie'
Stedenbouw januari 2023 Aluminium gevelbekleding voor Edge Stadium
Het Parool 3 februari 2023 XXL Architectuur
Architectenweb april 2023
Architectenweb december 2020

 

 • Entreegebied
 • Entree
 • Entree
 • Atrium
 • Atrium
 • Atrium
 • Brug op de eerste verdieping
 • Coffee corner
 • Exterieur nieuwe situatie
 • Exterieur
 • Nieuwe situatie
 • Nieuwe situatie
 • EDGE, meer dan alleen een kantoorgebouw