Interieur MFC De Statie, Sas van Gent

frisse kleuren


en transparantie

Interieur MFC De Statie, Sas van Gent

In het hart van Sas van Gent staat het zwart houten multifunctionele gebouw en seniorencomplex De Statie. Naast een bibliotheek, diverse wijkvoorzieningen en een sportaccommodatie met Olympische afmetingen, biedt het complex onderdak aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, GGD-post en een wooncomplex met 23 seniorenappartementen. Het gebouw faciliteert daarnaast maar liefst 15 sportclubs en 25 verenigingen.


In tegenstelling tot de donkere houten gepotdekselde buitenkant oogt het interieur van De Statie licht en warm. De geknikte, vloeiende lijnen van de plattegronden maken dat er spannende ruimtes ontstaan. Het kleurenpalet beperkt zich tot fuchsiaroze, appeltjesgroen, zeeblauw en babyblauw. De kleuren zijn gedoseerd in het hele gebouw toegepast, evenals chique houten elementen. Om toch per functie een eigen identiteit te creëren, verschillen de kleuraccenten per domein.

Men wordt ontvangen in een centrale ontmoetingsruimte met een royaal meubel dat zowel dient als balie en als bar. Deze centraal gelegen ruimte fungeert als schakel tussen de verschillende gebouwdelen geholpen door vides, doorkijkjes en een uitnodigende taps toelopende trap.
Een slim wandmeubel scheidt de onbemande bibliotheek van de ontmoetingsruimte en kantine en biedt aan beide zijden mogelijkheden, zoals opslag en zitnissen. In de kantine geven grote vensters inkijk in de grote sporthal. In de hal, die op te delen is in drie kleinere zalen en een turnruimte, voert de kleur blauw de boventoon. Hier zorgen een houten - white washed - lambriseringen en een eikenhouten tribune voor een lichte en rustige omgeving.

Ook de scholen en het kinderdagverblijf worden als licht en warm ervaren. Net als in de ontmoetingsruimte zijn er warme kleuraccenten in nissen toegepast. Maar ook de bar en pantrymeubels hebben door toepassing van kleur een eigen identiteit gekregen. De houten trappen zijn hier voorzien van een bordes en kunnen zo in de dubbelhoge entreehallen ook als podium en speelruimte gebruikt worden. Vensterbanken dienen als zit-en verblijfmogelijkheden en zijn in het gehele gebouw terug te vinden.

Het thema samenwerking wordt gepromoot door zo veel mogelijk transparantie. Interne vensters, doorkijkjes en grote glazen schuifpuien zullen de drempel verlagen om even bij de buren naar binnen te lopen en samen activiteiten te organiseren en ondernemen.

 

publicaties

Het Houtblad, Leven in het zwart, mei 2013, p 42-47

Filmpje opening MFC De Statie

Beeldverslag van de opening MFC De Statie

Filmpje van wethouder Cees Liefting  in gesprek met Dorte Kristensen over de bouw van de Statie

Het laatste centrum in een Nederlandse krimpgemeente (Archined, auteur Leo Oorschot)

    Petra Appelhof
    interieur
  • Petra Appelhof
    interieur
  • Petra Appelhof
    interieur
  • John Lewis Marshall
    bibliotheek
  • John Lewis Marshall
    vide
  • John Lewis Marshall
    bibliotheek
  • John Lewis Marshall
    interieur
  • Petra Appelhof
    zicht naar sportzaal
  • John Lewis Marshall
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    sportzaal
  • Petra Appelhof
    trap
  • John Lewis Marshall
    trap
  • Petra Appelhof
    interieur school
  • John Lewis Marshall
    interieur school
  • Petra Appelhof
    kinderdagverblijf
  • Petra Appelhof
    kinderdagverblijf
  • John Lewis Marshall
    theaterzaal