Dorte Kristensen (Århus 1963) is sinds 1989 werkzaam bij atelier PRO en maakt vanaf 2003 deel uit van de directie. Ze studeerde o.a. twee jaar architectuur aan de TU Delft en werkte als architect in Londen. In 1989 studeerde ze af aan de Arkitektskolen in Århus waar ze haar Master of Art in Architecture (MA) behaalde.

Balans
Dorte is beïnvloed door Scandinavische bouwmeesters zoals Gunnar Asplund, Alvar Aalto en Jørn Utzon en bracht ideeën van deze architecten naar Nederland. Daar sloten deze ideeën over architectuur aan bij atelier PRO. Een moderne op de context gerichte architectuur. Voor Dorte en atelier PRO zijn gebouwen onlosmakelijk verbonden met de omgeving. Een gebouw moet de sfeer en het karakter van de leefomgeving versterken. De gebouwen van Dorte kenmerken zich door een strak en robuust karakter, maar ook door het gevoel van ruimtelijkheid en intimiteit die de gebruikers ervaren. De balans tussen materialen, kleuren, lichtval en diversiteit in ruimten. Voor Dorte is vooral het drempelgebied tussen openbaar en privé essentieel om vorm te geven. Hier ontmoeten mensen elkaar, het is hier zien en gezien worden. Hier komen stedelijke ruimten en bebouwing bij elkaar, hier krijgt de gevel betekenis voor beide.

Specialisatie in zorg en onderwijs
Dorte is specialist op het gebied van maatschappelijk vastgoed met name zorg en onderwijs en multifunctionele accommodaties. Ze ontwierp toonaangevende  scholen, zorggebouwen, multifunctionele gebouwen (MFA’s), gemeentehuizen en cultuurhuizen. Gebouwen als Zorgcomplex Vlissingen, Admiraal de Ruyter ZiekenhuisZorgcentrum WillibrordOnderwijspark Ezinge, het Gemeentehuis Bronckhorst en MFA De Statie en Cultuurhuis De Klinker tonen het evenwicht dat Dorte aanbrengt. Tussen context en gebouw, tussen dienstbaar en icoonfunctie, tussen functioneel gebruik en gebouw als een symbool voor een gemeenschap. Een stukje Scandinavische vakmanschap en perfectie in Nederland.