Variété-symposium opening De Statie

Bij bovenstaande foto zou ik zonder blikken of blozen durven schrijven...

'Minister Plasterk prijst het ontwerp van atelier PRO voor MFA de Statie in Sas van Gent de hemel in.'

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij het over het binnenlands bestuur had en de 'Doe'-democratie. Sas van Gent is een zeer bescheiden stad, maak niet de vergissing het een dorp te noemen. En zoals veel plaatsen in landelijke gebieden heeft het last van de krimp. Maar voor Sas en omgeving is er nu ineens een magneet die verdere krimp kan voorkomen. Sas van Gent heeft de handen uit de mouwen gestoken en aan de rand van Nederland staat nu een schitterende MFA. Van mij mag hij in de top 5 van de gebouwen van PRO.

Nu ben ik altijd een beetje huiverig als politici gaan speechen. Met stip op één staat me nog altijd een speech van Deetman in de Haagse  Hogeschool bij, die met algemeenheden aan elkaar geplakt was en vervolgens fijntjes gelardeerd met tegelwijsheden van stukjes succesagenda. En dat tot overmaat van ramp ook nog eens voorgelezen van papier, alsof hij een spreekbeurt op de middelbare school hield. Jammer dat hij niet als luister-CD beschikbaar is voor mensen die moeite hebben in slaap te komen.
Zo niet bij Ronald Plasterk, er kwam geen papiertje aan te pas. Hier was iemand met hart voor Nederland aan het spreken. Uiteraard met een bestuurlijk tintje.

Tijdens de voorbereiding zat ik in de zaal naast een keurige meneer. Goed gekapt, ruitjes colbert, gepoetste schoenen, gouden brilletje. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer dacht ik nog. Zonder dat hij wist dat ik van PRO was, begon hij te vertellen.

Meneer, heeft u die trappen gezien? Wat een prachtige trappen zijn dat. En wat een doorzicht steeds? Naar buiten en van de ene ruimte naar de andere. En is het u opgevallen hoeveel daglicht er binnenkomt? Van alle kanten stroomt het naar binnen. En als je van buiten kijkt dan heb je geen idee wat er binnen allemaal in zit. En toch past het hier ruim op de plek. Daar heb je toch echt een architect voor nodig!

Dit zijn van die momenten waarop je het gevoel hebt dat we wat verstandigs hebben gedaan. Het plezier straalde er vanaf. Mijn dag kon niet meer stuk.

Meer projectinformatie

Kijk hier naar een filmpje van de opening van het multifunctioneel centrum De Statie.

Bekijk ook onderstaand beeldverslag