Atelier PRO in Jaarboek Architectuur 2021-2022 met The British School of Amsterdam

We zijn trots dat The British School of Amsterdam is opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2021-2022 - hét overzicht van de dertig meest opmerkelijke projecten binnen de Nederlandse architectuur. De redactie van het Jaarboek, bestaande uit Teun Van den Ende, Uri Gilad en Ana Mackic, constateerde een koerswijziging in de architectuurpraktijk, en ging hierover uitvoerig in gesprek met architecten, opdrachtgevers en beleidsmakers. De dertig projecten zijn - in lijn met het thema ‘Time to Talk’ - geselecteerd omdat ze het gesprek over architectuur aanjagen:

“Kan de architect, wiens invloed beperkt is, nog een verschil maken? Een klein aantal uitzonderlijke projecten, constateert de redactie, bewijst dat het mogelijk is. Wat nodig blijkt is uitzonderlijk vakmanschap, kennis van zaken, of simpelweg volharding en overtuigingskracht, maar dat niet alleen. De aanpak van de complexe vraagstukken van vandaag, zoals de klimaat- en de woningbouwcrisis, vergt een veelheid van inzichten die verder gaat dan die van architecten, opdrachtgevers en bouwers alleen. De architect moet ontwerpkracht inzetten om die veelheid aan inzichten toe te laten en om te zetten in sterke gebouwen: ruimtelijke voorstellen die het verschil maken.”

De BSA is een illustratie van die ontwerpkracht; de transformatie - van een gesloten gevangenis naar een levendige, geborgen én verbonden school - is een goed voorbeeld van herbestemming waarbij een monument in volle glorie werd hersteld, klaargemaakt voor de toekomst, en teruggegeven aan de stad. We delen dit moment dan ook graag, ook met onze opdrachtgever The British School of Amsterdam en met onze partners Van Hoogevest Architecten.