The British School of Amsterdam

Transforming a former penitentiary building into


The British School of Amsterdam

The British School of Amsterdam

The British School of Amsterdam founded in 1978, offers a British international education to 900 children aged from three to 18. Located in Amsterdam Oud-Zuid, the school is made up of four sections: Early Years (ages 3 to 5), Infant School (5 to 7), Junior School (7 to 11) and Senior School (11 to 18). The school follows the National Curriculum for England and the pupils take SATs in Key Stage 1 and 2. In the Senior School, pupils sit GCSEs and A-Levels. The school is accredited by the UK Government as a British School Overseas and is a member of the Council of British International Schools (COBIS).

Atelier PRO won the commission to create a new home for The British School of Amsterdam, together with Hoogevest architecten and Buro Sant en Co. The British School has grown to occupy three different locations in Amsterdam. But it has always had the vision of bringing together all pupils in a single location - ideally one that combines character and history with ample outdoor play space. To make that aspiration a reality, the school has acquired the Havenstraat 6, one of Amsterdam’s former prisons. This building was designed and built between 1888 and 1891 to the specifications of W.C. Metzelaar, government architect for prisons.


The school’s vision for the new building
The new site will further strengthen the school’s reputation for excellence and its position at the forefront of British international education. The school and the architects will be ambitious in their planning and design, creating buildings that inspire learning and enjoyment in original and imaginative ways. The interior and exterior will be beautiful and distinctive.
The new building will promote the school’s ethos of high-quality, active, pupil-centred learning backed by seamless state-of-the-art technology and first-rate support services.


Design Vision
From our perspective, we want the building to emerge as a city block in its full glory, surrounded by greenery. With green hedgerow we recall the old reminiscent wall. Behind it, a stimulating area for retreating under the trees, for play and sport suited to any school. We turn a desolated prison into an expressive children’s world, where the domain of four separate schools integrate into one. The DNA of the British School is pronounced. Each school manifests a particular character to match its age group. The plans do not all fit into the existing building. That’s why a new structure will be added.

The existing building has 4 wings which makes it sensible to allocate one wing to each school, thereby allowing each school to incorporate an old part with a new section. By utilising the ground floor of the wing for each school, the basis is formed for a particular individual identity and character for that age-group category. This creates a provocative contrast between old and new. The classrooms are well defined within the size and structure of the monument, which helps to strengthen the potential of the new construction.

The new areas for the learning environment are smart structure designs that are future orientated and sustainable. They are zoned in such a way that a natural flow exists between the social dynamic areas and the silent classrooms for deep thought and concentration. Each age-group category has its own space that supports the social structures, wherein the familiar and safe atmosphere of the British School are fully defined. One British School will be developed while at the same time each separate school will have its own personality inside one framework.

For the latest update check the site of The British School Amsterdam

For further information regarding the British School Amsterdam please contact: 
principal@britams.nl
Manon van der Veen
Personal Assistant to the Management Board
Mobile: 06 83 71 57 23


Enjoy the inspirations of The British School of Amsterdam pupils about their Dream School.

 

    Exterior
  • Interior
  • Interior
  • Interior
  • Interior
  • Existing site
  • Section (preliminary design January 2018)