Parkeergarage Meander Medisch centrum

Parkeren achter wilde wingerd

hedera en blauwe regen

Bekijk de afbeeldingen

Parkeergarage Meander Medisch centrum

Bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort zijn twee parkeergarages gebouwd. Een openbare parkeergarage onder het gebouw voor bezoekers en los van het gebouw een garage voor medewerkers in een geheel eigen architectuur. 


De garage in het parkachtige landschap is voor de medewerkers en heeft vier bouwlagen. De garage is direct toegankelijk vanaf de toegangsweg. Het is een split-level-garage dat in bouwteam samen werd uitgewerkt. De huidige 830 stallingsplaatsen zijn tot 1070 plaatsen uit te breiden, dat aantal is in 2019 voorzien.

Het garagegebouw ligt solitair tussen de bomen en heeft een open gevel voor de ventilatie. In de gevel zijn verticaal geplaatste eiken boomstammen aangebracht. Wilde wingerd, hedera en blauwe regen groeien rond de boomstammen en bedekken uiteindelijk de gevel. Ondanks zijn afmetingen gaat de garage straks helemaal op in het landschap. Van het trappenhuis wandelen medewerkers door het parkachtige landschap naar de personeelsingang waar ook de kledinguitgifte is.


Voor beide garages zijn oriëntatie, toegankelijkheid en sociale veiligheid voor de gebruikers belangrijk. Binnen zijn dichte wanden, gekke hoekjes etc. vermeden zodat er altijd goed zicht is in de hele ruimte. Waar mogelijk is er daglicht voor de oriëntatie.

Het bruto oppervlakte van de garage exclusief vide is: 19.500 m² en de bouwkosten bedragen € 6.651.620,-. In 2006 is een begin gemaakt met het gebouwencomplex en in 2013 zijn beide garages opgeleverd.


publicaties

Parkeer 24,_jaargang 8 #02, april 2013, Parkeren bij het nieuwe Meander Medisch Centrum
Stedenbouw & Architectuur, jaargang 30, nr1, maart 2013, thema parkeren, p 35

    Stallingsgarage
  • Dirk Verwoerd
    Parkeergarage
  • Dirk Verwoerd
    Parkeergarage
  • Dirk Verwoerd
    exterieur
  • Dirk Verwoerd
    parkeergarage
  • atelier PRO
    parkeergarage
  • atelier PRO
    Situatie