MFA Nelson Mandela Centrum en woningen

MFA als intermediair


tuinstedelijk vs. stempelwijk

MFA Nelson Mandela Centrum en woningen

In het hart van Gouda Oost staat het Nelson Mandela-centrum. Opgenomen in de stedenbouwkundige structuur blijkt het een katalysator voor de buurt. Maar liefst eenentwintig gebruikersgroepen hebben er hun intrek genomen, om dienstbaar te zijn voor de omwonenden. Met dit gebouw is een plek ontstaan waar mensen bruggen kunnen slaan om zichzelf én de wijk te ontwikkelen.

 

De MFA is een compact gebouw, ontwikkeld met de input van alle betrokken groepen. Het resultaat is een plan van slechts 6630 m2 waarin een scala aan buurtgebonden voorzieningen efficiënt met elkaar zijn verbonden; van basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en gymzaal tot het buurtservicecentrum en Centrum voor Jeugd en Gezin. Tevens telt het gebouw zestien sociale huurwoningen die uitkijken over de schoolpleinen.


Gebouw voegt zich
De locatie van de MFA heeft een aantal verborgen kwaliteiten, zoals een tuinstedelijke omgeving met monumentale bomen aan het water van de singels. De gemêleerde bebouwing volgt vooral het orthogonale patroon van de naoorlogse stempelwijk. Het naastgelegen woongebouw aan het Wilsonplein is met zijn eigenwijze hoekverdraaiing hierop een uitzondering. Het meanderende Z-vormige gebouw voegt zich zorgvuldig in de omgeving, pakt verschillende richtingen op en bakent daarmee verschillende sferen af. De donkere baksteen, toegepast in verschillende verbanden, heeft door zijn formaat en kleurnuance een bijna natuursteenachtige uitstraling en kleurt goed bij het loof van de bomen.

Eveneens zijn er hoogteaccenten gemaakt waar het kan, zoals aan de westzijde met een geknikte vleugel. Hierdoor ontstaat een relatie met het noordelijke woongebouw en zijn de galerijwoningen optimaal georiënteerd op de zon. Ze liggen terug ten opzichte van de gevel om ruimte te maken voor nog een extra terras voor de voordeuren.

Gebruiksroutes
De programmaonderdelen zijn strategisch binnen het volume verdeeld. In de middenvleugel van het gebouw bevinden zich een tweetal hogere ruimten die zowel het buurtservicecentrum als de school een eigen hart geven. Om deze centrale ruimten lopen op verschillende niveaus gebruiksroutes. Door de getrapte doorsnede van de middenvleugel dringt het daglicht hier diep de ruimten binnen.

Toch is elk onderdeel van het gebouw onafhankelijk van de rest te gebruiken en te verhuren. Huurders kunnen dankzij de flexibele bouwkundige indeling van het gebouw op termijn meer of minder ruimte afnemen. Dit versterkt de dynamiek en bruikbaarheid van het gebouw, opdat het een ieder / iedereen kan ontvangen.

 

MFA Nelson Mandela Centrum in de Media

De Architect_mei 2012_p 40-45_Essay basisscholen met wijkfuncties

 

    Petra Appelhof
    speelplein
  • Petra Appelhof
    speelplein
  • Petra Appelhof
    speelplein
  • Petra Appelhof
    speelterras
  • Petra Appelhof
    interieur school
  • Petra Appelhof
    Aula school
  • Petra Appelhof
    Aula school
  • Petra Appelhof
    balie MFA
  • Petra Appelhof
    Gymzaal
  • Petra Appelhof
    entree MFA met daarboven woningen
  • Petra Appelhof
    hoek
  • Petra Appelhof
    galerije woningen
  • Petra Appelhof
    galerije woningen
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • Ardito
    luchtfoto