Bosbadhal, Emmeloord

Oud en nieuw in één


centraal gelegen multifunctioneel sportcluster

Bosbadhal, Emmeloord

Atelier PRO ontwierp niet alleen het nieuwe sportcomplex Bosbadhal in Emmeloord met een uitgesproken sportief karakter, maar bracht ook samenhang tussen een verouderde sporthal en zwembad met een aantal nieuwe functies. Toegevoegd werden een nieuwe grote sporthal en een nieuwe centrale ruimte. Deze laatste bracht structuur tussen de verschillende sportaccommodaties. De belangrijkste ingreep was erop gericht om de oude sporthal en nieuwe toevoegingen te voorzien van één doorgaande gevel, en daarmee de verbrokkelde gevels met een nogal gedateerde architectuur met elkaar te verbinden. De losse gebouwen transformeren zo in één plastiek.


Het hele gebouwencomplex kreeg één basement van gekeimd metselwerk en een gevel van gepotdekselde vezelcementplaten in verschillende afmetingen en natuurtinten grijs. Bijzonder daarbij is de spleet tussen de platen. Deze spleet is slechts van één kant zichtbaar en heeft een verticale goudgele lijn. Soms opent deze spleet zich meer en dan valt het daglicht in de ruimten daarachter. Het glas in de spleten is geel gekleurd zodat het buiten opgaan in het lijnenspel van de gevel en binnen het gele lichtschijnsel op de witte wanden en plafonds de dynamiek van het wolken en zon weerspiegelt. De entree krijgt zo extra nadruk. Van de andere zijde lijken de platen overlaps bevestigd maar dan worden weer andere spleten zichtbaar. De gevel van het zwembad werd aangepast aan de gevel van de overige bouwvolumes. Het vlakken- en lijnenspel van grijstinten en geel geeft het bouwlichaam zijn verfijning, beweging en elegantie, elke keer lijkt het weer net anders te zijn. Als in de avond de lichten binnen aan zijn valt het gele schijnsel door de spleetramen op de gevel zodat deze een gele gloed krijgt. Met relatief eenvoudige architectonische middelen is de dynamiek van het sportcomplex vormgegeven en is samenhang gebracht.
Binnen komt men van de twee centrale entrees direct in de nieuwe centrale ruimte. Dan splitsen de verkeersstromen zich: de bezoekers gaan meteen via een knal rode trap omhoog naar het sportcafé. In het strategisch gelegen sportcafé is een skybox gericht naar de ene sportzaal en een raampartij naar de andere. Vanuit het café kan men de verschillende tribunes oplopen. De sporters blijven op de begane grond en kunnen door naar de kleedkamers en de zalen. Het interieur van de centrale ruimte is wit met een grijze vloer en een grijze lambrisering, maar met de rode trappen, hekwerken en banken krijgt het interieur een feestelijk uiterlijk. Het sportcafé heeft een intiemer karakter met de rode vloer met rode meubels. De eiken bar vormt een onlosmakelijk geheel met de ruimte. De sportzalen zijn voorzien van bamboe lambrisering met daarboven witte wanden en rode tribunes. Het zwembad blijft naar zijn oude vorm bestaan, maar is nu onderdeel van het sportcomplex geworden.

De nieuwe sporthal vervult een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid door de zeer goed geïsoleerde schil. Minder energietransmissie betekent ook minder energie opwekking. Installatietechnisch zijn er extra maatregelen getroffen om de duurzaamheidambities waar te maken. De puntverlichting in de sporthal is elektronisch geregeld, inclusief een regeling die reageert op daglicht. Daarnaast varieert de lichtsterkte in de hal per activiteit en wordt deze via het gebouwbeheersysteem aangestuurd. De bewegingsdetectie zorgt in rust voor een lichtniveau van 10%. De te verwachten energiebesparing voor verlichting ligt tussen de 15-20%. Extra maatregelen ten aanzien van duurzaamheid (naast het genoemde verlichtingsconcept) zijn de schakelbare ventilatie-installatie per zaaldeel en het hoge percentage warmteterugwinning uit de enorme hoeveelheden lucht.

 

  • Dirk Verwoerd
    gevel
  • Dirk Verwoerd
    voorgevel
  • Dirk Verwoerd
    exterieur
  • Dirk Verwoerd
    exterieur
  • Dirk Verwoerd
    gang
  • Dirk Verwoerd
    hal
  • Dirk Verwoerd
    hal
  • Dirk Verwoerd
    hal
  • Dirk Verwoerd
    hal
  • Dirk Verwoerd
    kantine
  • Dirk Verwoerd
    kantine
  • Dirk Verwoerd
    sky box
  • Dirk Verwoerd
    sport
  • Dirk Verwoerd
    tribune
  • Dirk Verwoerd
    exterieur
  • atelier PRO
    situatie
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping