Research en Diagnostiek Centrum Amsterdam UMC

Duurzaam en flexibel


werkruimten vs. groene longen

Research en Diagnostiek Centrum Amsterdam UMC

Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van het Research Diagnostiek Centrum dat deel uitmaakt van het Amsterdam UMC. Het gebouw met kantoren en laboratoria aan de Van der Boechorststraat, is ongeveer 28.100 m² groot en is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding aan de zuidzijde van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam. Het gebouw is flexibel in opzet als een toekomstbestendige huisvesting voor het zogenaamde ‘Adore’ project. ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research en behelst een nieuwe manier van medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin het gebruik van de synergiën tussen oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek centraal staat.

In het ontwerp van atelier PRO is sterk de nadruk gelegd op een combinatie van het concept ‘healing environment’, duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw bevat twee atria die fungeren als ‘groene longen’: het zijn getemperde buitenklimaatzones met binnentuinen waaromheen clusters van werkruimtes worden gegroepeerd. Werkruimten grenzend aan deze groene longen kunnen een langere periode van het jaar natuurlijk geventileerd worden door een raam te openen op de getemperde buitenlucht die door de zon passief wordt verwarmd. De groene long brengt licht, lucht en ruimte diep in het gebouw en zorgt voor een prettige ambiance in de werkvertrekken.

Het spanningsveld tussen een duurzaam ontwerp en de wens om een alzijdige architectonische expressie te creëren, is in het ontwerp gebruikt om een bijzondere gevel te ontwikkelen. Deze zelfbeschaduwende gevel bestaat uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van keramische tegels met een speciale fijnstof absorberende titanium-oxide toeslag . De kozijnen worden in een lichte brons-tint geanodiseerd en staan, afhankelijk van hun geveloriëntatie, vlak in de gevel of enigszins gekanteld tussen de lamellen. De gekantelde kozijnen in de zuidgevel geven een reductie in zonnestraling die het gebouw binnenkomt. Hierdoor ontstaat een klassiek spel van licht en schaduw, en van transparantie en geslotenheid in een stapeling van identieke elementen.


Bij dit project is de BREEAM-methodiek gehanteerd om de duurzaamheids-maatregelen aan te sturen. Het project heeft het certificaat 'Very good' behald.

Zie ook de Interieurpagina van het project

    atelier PRO
    entree
  • atelier PRO
    Entreegebied
  • atelier PRO
    voorgevel
  • atelier PRO
    geveldetail
  • De groene long
  • Begane grond
  • Kelder
  • Eerste verdieping
  • Situatie