Research Diagnostisch Centrum VUmc

Duurzaam en flexibel

werkruimten vs. groene longen

Bekijk de afbeeldingen

Research Diagnostisch Centrum VUmc

Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van het Research Diagnostisch Centrum van het VUmc Amsterdam. Het laboratorium aan de Van der Boechorststraat, dat in de eerste fase ongeveer 20.510 m² zal beslaan, is onderdeel van een grotere, toekomstige uitbreiding aan de zuidkant van het bestaande VUmc–complex aan de Boelelaan in Amsterdam.

In het ontwerp van atelier PRO is sterk de nadruk gelegd op een combinatie van het concept ‘healing environment’, duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw bevat twee atria die fungeren als ‘groene longen’: het zijn getemperde buitenklimaatzones met binnentuinen waaromheen clusters van werkkamers worden gegroepeerd. Werkruimten grenzend aan deze groene longen kunnen een langere periode van het jaar natuurlijk geventileerd worden door een raam te openen op de getemperde buitenlucht die door de zon passief wordt verwarmd. De groene long brengt licht, lucht en ruimte diep in het gebouw en zorgt voor een prettige ambiance voor de werkkamers en stafruimten.


Het spanningsveld tussen een duurzaam ontwerp en de wens om een alzijdige architectonische expressie te creëren, is in het ontwerp van atelier PRO gebruikt om een bijzondere gevel te ontwikkelen. Deze zelfbeschaduwende gevel bestaat uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van keramische platen die fijnstof, stikstof en vluchtige organische stoffen binden. De kozijnen worden in een lichte bronstint geanodiseerd en staan, afhankelijk van hun geveloriëntatie, vlak in de gevel of enigszins gekanteld tussen de lamellen. De gekantelde kozijnen in de zuidgevel geven een reductie in zonnestraling die het gebouw binnenkomt. Hierdoor ontstaat een klassiek spel van licht en schaduw, en van transparantie en geslotenheid in een stapeling van identieke elementen.

Bij dit project wordt de BREEAM-methodiek gehanteerd om de duurzaamheids-maatregelen aan te sturen en uiteindelijk het certificaat 'Excellent' te behalen.

Zie ook de Interieurpagina van het project

  atelier PRO
  entree
 • atelier PRO
  Entreegebied
 • atelier PRO
  voorgevel
 • Exterieur
 • atelier PRO
  gevel
 • De groene long
 • Begane grond
 • Kelder
 • Derde verdieping
 • Situatie