Villa Strating, Den Haag

Achter de Haagse duinen


licht en luxe in prismatisch volume

Villa Strating, Den Haag

Achter de duinen van Den Haag, in de wijk Vroondaal, staan voornamelijk statige vrijstaande villa’s. De wijk wordt begrensd door een park en duinrijen. Het woongebouw is een prismatisch volume die de zachte lijnen van het landschap volgt.


De zwart, grijs en zilver genuanceerde steen en zwarte bitumen dakbedekking met leislag, maken het gebouw tot een monoliet massa. Dit wordt versterkt door de verholen goot en de weggewerkte hemelwaterafvoeren. De terughoudende subtiele kleuren van het metselwerk gaan op in de kleuren van de boomstammen en beplanting. De kozijnen zijn wit en omlijsten de ramen; feitelijk benadrukken ze de gaten die in de massa zijn gemaakt. De repetitie van de ramen in de gevel is niet volgens een vast stramien, maar hebben stuk voor stuk een eigen plek, een plek die volgt uit de logica van het interieur. De noordgevel is overwegend gesloten en de zuidgevel het meest open, zodat de zon diep het huis binnenschijnt. De puien op de zuidgevel zijn voorzien van aluminium buitenjaloezieën die zijn weggewerkt achter roosters. De entree is meer geprononceerd door het uitstekende kader. Ook het verticale, hoge raam op het westen heeft een uitgesproken vorm. Kortom, een villa die vanuit het interieur is vormgeven en die opgaat in het duinlandschap.


Binnen opent zich een eigen wereld. Men komt in het midden van het gebouw binnen in een hal die zijn licht krijgt via een daklicht een verdieping hoger. Ook de eetkamer is een dubbele hoge ruimte met licht van boven. De begane grond volgt de helling van de heuvel en heeft drie niveaus. Aan de oostzijde op het hoogste niveau liggen de bijkeuken en keuken, in het midden de hal en de eetkamer, op het laagste punt aan de westzijde ligt de woonkamer. De keuken, eetkamer en woonkamer zijn geen aparte ruimten maar vloeien in elkaar over en zijn alleen gescheiden door lage kasten, een vrijhangende open haard en trappen. De woonkamer, eetkamer en de keuken hebben alle drie een eigen terras. De belangrijkste ruimte is de eetkamer die door zijn dubbele hoogte en daglicht van boven, het hart van het huis is.

Op de bovenverdieping liggen de slaapvertrekken van de ouders en de twee kinderen. Hier zijn ook twee badkamers, een inloopkast en een kantoor. De hele dag door zal het bewegende Hollandse licht het huis doorschijnen door de zorgvuldig geplaatste ramen en daklichten. Zonlicht zal wanden doen oplichten, en wolken zullen ruimten donkerder maken. Men ervaart binnen direct hoe het met de weersgesteldheid is.

    Joeri van Beek
    jongen in raam
  • Joeri van Beek
    huis vanuit de tuin
  • Joeri van Beek
    eetkamer
  • Joeri van Beek
    openhaard