Mammacentrum Meander, Amersfoort

Interne verbouwing


binnen het Meander Medisch Centrum

Mammacentrum Meander, Amersfoort

In 2021 krijgt Meander Medisch Centrum Amersfoort een eigen mammacentrum, een speciale kliniek voor vrouwen én mannen met borstkanker of een andere aandoeningen aan de borst. De filosofie achter de oorspronkelijke opzet van het ziekenhuis, ‘de mens centraal’, wordt hierdoor een stap dichterbij gebracht. Waar de behandelende specialismen nu verspreid over het ziekenhuis liggen waardoor patiënten steeds naar de verschillende afdelingen moeten gaan, zitten zij straks bij elkaar in een kliniek. Het nieuwe mammacentrum komt aan de rustige parkzijde van het gebouw, op de 1e verdieping van het voormalige psychiatriegebouw uit 2013. Het bestaat uit een huiskamer met toegang tot het park van het ziekenhuis, mammadiagnostiek en spreek- en onderzoekskamers.

Atelier PRO, tevens architect van het oorspronkelijke gebouw, wist in hun pitch het Meander te overtuigen met een visie op een ‘healing environment’, door het creëren van een rustige, huiselijke en vertrouwenwekkende plek. Dankzij daglicht, ruimte, contact met groen en een goede logistiek kunnen mensen zich maximaal op hun gemak voelen. Daarnaast gebruiken we kleur om de huiselijke sfeer in het mammacentrum te ondersteunen en de twee afdelingen herkenbaar te maken.

De kliniek heeft twee afdelingen: Mammografie en MammaCare. Mammografie is herkenbaar aan zijn gele tinten. Dit creëert een warme en intieme sfeer voor mensen die hier, altijd gespannen, komen voor onderzoek en diagnose. Mamma Care heeft een ander karakter: Hier is door het toepassen van groene tinten een healing environment gecreëerd voor de patiënten die voor  behandeling en nazorg komen. De parkachtige omgeving wordt als het ware doorgetrokken in het interieur. Andersom zorgt het ook voor levendigheid en een gevoel van ruimte in het interieur.

Bij het toepassen van de kleuren is een bijzondere eigenschap van het bestaande gebouw benut: waar wij door de toepassing van systeemplafonds in bestaande gebouwen doorgaans beperkt zijn tot de wanden voor het aanbrengen van kleur, heeft het voormalige psychiatriegebouw gladde plafonds. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om hier de kleur op de plafonds aan te brengen.

Centraal gelegen in het wachtgebied is de huiskamer, waar patiënten en lotgenoten elkaar kunnen treffen en in gesprek met elkaar kunnen komen. Met dit ontwerp streven we naar een balans tussen een huiselijke en een ziekenhuis omgeving passend bij de visie van Meander waarbij veel aandacht is voor eigen regie en ondersteunende, niet-medische zorg.

 

  • Wachtkamer mammografie
  • Huiskamer mammacare
  • Wachtgebied mammacare
  • Spreekkamer gezin