De Pelsschool Utrecht

Cluster-4 school


minimale financiële middelen

De Pelsschool Utrecht

Tussen het drukke verkeer en de groene oevers van de Oude Rijn in Utrecht, ligt een opvallend zwart gebouw met vrolijke rode en oranje vensters. Het is de Pelsschool, een cluster-4 school door atelier PRO.  Cluster 4 doelt op een bijzondere groep kinderen. Het gaat om kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen en kinderen die zijn verbonden aan pedologische instituten (PI). De Pelsschool biedt bijzonder onderwijs aan z'n 120 kinderen tussen de 11 en 16 jaar oud. Naast groepsruimtes zijn er twee technieklokalen, een beeldendevormingslokaal, een crea-ruimte, en een gymlokaal.

Niet alleen het onderwijs is zeer toegespitst op de leerling, maar ook het gebouw kent een aantal bijzonderheden. Kenmerkend is onder andere dat elk lokaal een eigen ‘time-out’-ruimte en een eigen toiletruimte heeft. Daarnaast zijn, omdat de groepen scholieren zo klein mogelijk worden gehouden, de groepsruimtes onderverdeeld in drie clusters van elk vier groepsruimtes. De drie clusters hebben tevens hun eigen entree.


De school is aan drie kanten omgeven door de drukke geluidsbelaste Venuslaan, de ontsluitingsweg Kranenburgerweg en een spoorlijn. Aan de vierde zijde presenteert de school zich naar de Kromme Rijn. Voor een school als deze is het van groot belang de omringende drukte buiten te sluiten. Om die reden fungeert het 2-laags bouwdeel als geluidsbuffer naar de drukke weg. Het andere, 1-laagse volume, ligt iets gedraaide en opent zich daardoor naar het water. De twee bouwvolumes zijn verbonden door de centrale hal. Aan de rustige zijde van de Kromme Rijn, gaat de hal op de 2e verdieping over in een verhoogde buitenruimte. Via de glazen pui dringt het daglicht hier diep naar binnen.

Ondanks dat De Pelsschool met minimale financiële middelen tot stand gekomen is, staat er aan de Oude Rijn een kloek gebouw met inspirerende invloed op de omgeving.

 • Joeri van Beek
  buitentrap
 • Dina Martins
  straatvieuw
 • Joeri van Beek
  overloop
 • Joeri van Beek
  overloop
 • Joeri van Beek
  bijzonder onderwijs
 • Joeri van Beek
  gang