Renovatie ING Maple, Amsterdam

een tweede leven


voor kantoorgebouw uit de jaren tachtig

Renovatie ING Maple, Amsterdam

Maple is de nieuwe naam van het gerenoveerde gebouw van ING Bank dat voorheen bekend stond als ING Financial Plaza in Amsterdam Zuidoost. Dit gebouw van de grootste bank van Nederland was toe aan een revitalisatie die in lijn is met de stedenbouwkundige ontwikkeling van dit gebied. Atelier PRO heeft het ontwerp gemaakt van de renovatie van dit ING gebouw aan de Bijlmerdreef.


Innovatiedistrict Cumulus Park
Het gerevitaliseerde ING gebouw is onderdeel van de ontwikkeling van stadscampus en innovatiedistrict Cumulus Park. Oorspronkelijk geïnitieerd door ING, is de stadscampus een gezamenlijke inspanning van de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het Amsterdam Community College (ROC) en ING. Het is een plek waar nieuwe generaties studenten, (mid) corporates, innovators, onderzoekers, lokale ondernemers en bewoners elkaar inspireren en samenwerken om nieuwe ideeën om te zetten in tastbare oplossingen, producten en diensten. Naast vijf ING-gebouwen omvat Cumulus Park de gebouwen van HvA, het ROC en restaurant The Traveller. 
Het vernieuwde ING gebouw is veel meer dan alleen een nieuwe werkplek voor de bankmedewerkers. Het is een plek die mensen, gebouwen en ideeën verbindt op een manier die creativiteit, innovatie en flexibiliteit stimuleert en duurzame oplossingen voor een betere toekomst mogelijk maakt.

Stadscampus
De opzet van deze stadscampus kenmerkt zich door sterke verwevenheid in de bestaande stedelijke structuur. ING heeft hier een nieuw hoofdkantoorgebouw ontwikkeld, genaamd Cedar (ontwerp Benthem Crouwel). Daarnaast is een aantal omliggende bestaande kantoren van ING Bank gerenoveerd. Deze gebouwen, gelegen langs de Bijlmerdreef, vormen samen met het nieuwe hoofdkantoor het zwaartepunt van de campus. Atelier PRO heeft niet alleen de architectuur van de renovatie ontworpen maar ook het interieur van het Maple gebouw.

Financial Plaza nu Maple
Het oorspronkelijk door Broekbakema ontworpen Financial Plaza is een langgerekt gebouw dat verknoopt zit aan een parkeergarage, een woonblok en de verschillende niveaus van het winkelgebied Amsterdamse Poort. Het hele gebouw is tot op de hoofddraagconstructie gesloopt. Het gebouw, nu Maple geheten, heeft een geheel nieuwe gevel gekregen, die een grote invloed heeft op de uitstraling van de nieuwe campus.

Geveleffect
De campusgevel aan de Bijlmerdreef is opgebouwd uit kaders van gepoedercoat aluminium met daarin naar voren en naar achter verspringend glas. Dit geeft het gebouw een kristallen structuur en geometrie. De alternerende erkers geven een gefacetteerd effect. De geometrie van het raamwerk hebben een temperende werking op de laag inkomende zon uit het westen ’s middags. De gevelgeometrie zet zich in onderscheiden vorm door op de kopse kanten aan het Abcouderpad en Bijlmerplein. De mate van transparantie van de gevels varieert naar gelang de oriëntatie.

Zijgevels
De strenge ritmiek van de noordgevel wordt op de zijgevels opgebroken door de aangepaste schaal en ritmiek van de geometrische gevelelementen. Hierdoor sluit het gebouw aan bij de kleinschaligheid van de gevel van het winkelcentrum Amsterdamse Poort.

Herkenbaarheid
De plint, waar voetgangers het gebouw benaderen en waar zich de entrees bevinden, is vlak, uitnodigend en geheel transparant. Deze contrasteert met de campusgevel en markeert op deze manier nadrukkelijk de verschillende transitie- en entreegebieden van het gebouw. Het Maple gebouw onderscheidt zich in stedelijke textuur want de nieuwe gevelelementen scheppen een homogeen en herkenbaar beeld. Door middel van overstekken en terugspringende vlakken op de hoeken wordt het nieuwe entreegebied van het bouwvolume op stedelijke schaal herkenbaar, uitnodigend en benaderbaar. De vlakke pui van de plint is ook in de gevel aan de Bijlmerdreef ingezet om de nieuwe ontmoetingsruimten te accentueren, die in het nieuwe verbindingsgedeelte in het midden van het gebouw zijn ontstaan.

Flexibiliteit
Door versmalling en verlaging van de poort in het bestaande gebouw is nu een verbindingsmogelijkheid ontstaan op de eerste verdieping. Dat geeft mogelijkheden om het kantoorgebouw flexibel te gebruiken.

Naast het ontwerp van de renovatie heeft atelier PRO ook het interieurontwerp mede ontwikkeld om de werkomgeving van 900 werkplekken te optimaliseren.

  • Exterieur © René Souverijn
  • Entregebied © René Souverijn
  • Exterieur © René Souverijn
  • Exterieur © René Souverijn
  • Interieur
  • Interieur
  • Interieur
  • Interieur
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • Voorgevel noord
  • Situatie