Gemeentehuis Voorst

Transformatie van gemeentehuis

naar het Huis van de Gemeente

Bekijk de afbeeldingen

Gemeentehuis Voorst

Na een korte selectie is atelier PRO gevraagd twee varianten op schetsontwerpniveau te maken voor de gemeente Voorst. Eén voor een nieuw gemeentehuis op de huidige locatie en één voor een renovatievariant. De uitdaging van de opdracht zit in de verduurzaming van het gemeentehuis. Beide varianten zullen met het oog op de toekomst naar een energieneutraal ontwerp moeten leiden.

Renovatievariant
Het bestaande casco wordt volledig hergebruikt. De rest van het gebouw is volledig gestript en voorzien van een nieuw en een duurzame gevel.

Het energieneutrale gebouw wordt verwarmd doormiddel van een warmtepomp wat aangesloten is op een ijskelder. Deze ijskelder functioneert in zekere zin als een koelkast. Door ijs te maken ontstaat er warmte die middels de warmtepomp het gebouw kan verwarmen in de winter. In de zomermaanden wordt het ijs gesmolten en dient het gekoelde water als vloerkoeling.

De vensters in de gevel zijn dusdanig gunstig georiënteerd dat ze van de zoninstraling weg zijn gedraaid om opwarming door de zon te beperken. De opgewarmde lucht die in het atrium ontstaat kan middels dakluiken weg geventileerd worden. Koele lucht onder in het atrium kan bij zomerdagen voor afkoeling zorgen.

De compactheid van het gebouw en de centrale positie van het atrium maakt dat er minder gevel oppervlak volledig geïsoleerd hoeft te zijn. Daarnaast brengt het veel daglicht in het gebouw.

Nieuwbouwvariant
De nieuwbouw variant is ontstaan uit het idee dat het nieuwe gemeentehuis een duurzaam en compact gebouw moet vormen.


Om het compacte gebouw van licht en lucht te voorzien stellen we een atrium voor. Deze zal niet volledig open zijn, maar alleen aan de randen om teveel opwarming te voorkomen, maar toch te profiteren van de lichtinval. Een luifel die gecreëerd vormt een uitnodigend gebaar om de mensen van Voorst een warm welkom te bieden. Daarnaast biedt de luifel de zonwering die het atrium nodig heeft bij een hoge zomerzon. De ramen op het zuidoosten en zuidwesten zijn weggedraaid van de zon om directe zoninstraling te beperken waardoor de vraag naar koeling beperkt wordt. De publiek toegankelijke centrale hal is de verbinding met de rondom gelegen dienstverlenende functies en het boven gelegen werkdomein.Vooraan in het gebouw liggen de dienstverlenende functies van de gemeente Voorst. Zo kan direct een plek worden gezocht in naarbij gelegen spreekruimte, vergaderruimte of voor informele gesprekken, aan een tafel in de centrale hal.


De raadzaal ligt duidelijk zichtbaar aan de voorgevel en kan worden verbonden met de centrale hal bij grotere (netwerk) eve­nementen. Centraal in het gebouw ligt het archief met een rustige studiezaal. Deze zaal biedt ook de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan de raadzaal voor mogelijke lezingen.

Aan de achtergevel, met zicht op tuin en omgeving kan het publiek en personeel terecht in het café met keuken en op het terras.

 

 

    Renovatievariant
  • Interieur renovatievariant
  • Nieuwbouwvariant
  • Interieur nieuwbouwvariant