Healing Sofa

Een aanpasbare bedbank


als rooming-in meubel

Healing Sofa

Slapen in een ziekenhuisbed is toch anders dan thuis. Zeker na een operatie of bij langdurige ziekte. Een vertrouwd iemand in de buurt is voor de patiënt dan heel plezierig. Daarom wilde het Meander Medisch Centrum in iedere eenpersoonskamer een multifunctioneel bedbankmeubel installeren. Atelier PRO ontwierp deze Healing Sofa. Dit meubelstuk is uniek in Nederland en speciaal ontworpen voor het ziekenhuis. 

Een van de eerste, multifunctionele zorgmeubels voor de professionele instellingen: dat is de Healing Sofa die atelier PRO in 2008 ontwierp voor Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Het rooming-in meubel is in samenspraak met het ziekenhuis ontwikkeld. Het meubel is een combinatie van bureau, logeerbed, bank en tafel.

De zoektocht naar ruimtebesparing, de vraag naar extra functionaliteiten op eenpersoonskamers in een ziekenhuis en het hotelprincipe ‘rooming-in’ brachten atelier PRO tot het ontwerp. De eenpersoonskamers nodigen uit tot het langer verblijven van naasten op de kamer van de patiënt, in diens directe nabijheid. Meander is ontworpen en ingericht als ‘healing environment’ en hoe meer de eenpersoonskamers ruimte en comfort bieden aan naasten, des te beter.


Overdag fungeert het meubel als bank. Het is zodanig ontworpen dat het praktisch inpasbaar is, eenvoudig om te bouwen en een fraai geheel vormt met de overige inrichting van de patiëntenkamer.

De Healing Sofa is speels, niet statisch, ‘je kunt er ook op hangen’. Dankzij de halve rug houdt de patiënt vanuit bed zicht naar buiten. Het meubel is in diverse kleurstellingen verkrijgbaar. Voor Meander Medisch Centrum is gekozen voor een kleurstelling die past bij de kamers. Andere eigenschappen zijn: verrijdbaar, licht van gewicht en geschikt voor industriële reiniging.

 

  • Foto Eva Bloem
  • Foto Eva Bloem
  • Foto Eva Bloem
  • In gebruik bij Meander Medisch Centrum (foto Dirk Verwoerd)
  • in gebruik bij Meander Medisch Centrum (foto Dirk Verwoerd)