Herontwikkeling Bastiaanpoort Delft

Stedelijk blok

voor de Delftse binnenstad

Bekijk de afbeeldingen

Herontwikkeling Bastiaanpoort Delft

Atelier PRO is gekozen door MN en Proactief Vastgoed in opdracht van Pensioenfonds Metaal en Techniek als architect voor de herontwikkeling van de voormalige V&D locatie in Delft. Het bestaande blok wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, een commerciële plint met drie lagen huurwoningen.

Context

De kavel aan de Bastiaanpoort ligt in het Zuidpoortgebied in de Delftse binnenstad. Hoewel het blok volledig is omgeven door nieuwbouw is het onderdeel van het Delftse historische grachten. De kavel ligt op een markant punt op de route van De Historische Delftse binnenstad (vanaf de Beestenmarkt) richting het nieuwe winkelcentrum van het Zuidpoortgebied: het Bastiaansplein. Het is een plek die die de overgang vormt tussen verschillende sferen: de overgang tussen oud en nieuw,  tussen gracht en winkelcentrum maar ook een overgang in schaal en functie: van kleinschalige, meer grondgebonden verkaveling van de Delftse binnenstad naar gestapelde hoogbouw (winkels over twee lagen en appartementen).

Homogeen blok, divers woningaanbod

De programmering en bestemming van het blok bepalen een homogene bouwmassa: een gesloten bouwblok van vier lagen. Een divers woonaanbod (61 appartementen) sluit aan op de verschillende sferen en kwaliteiten rond het blok. Grotere appartementen met balkons deels inpandig in loggia’s aan de gasthuislaan, kleinere units b.v. voor studenten aan de drukke en door omliggende gebouwen beschaduwde Bastiaanspoort. Riante hoekappartementen aan het zonnige Bastiaansplein. Ook de functies in de plint zijn geënt op de verschillende condities en kwaliteiten van de openbare ruimte.

Lees meer

 

    Concept diangrammen
  • Exterieur Bastiaansplein
  • Exterieur Gasthuislaan
  • Exterieur Zuiderstraat
  • Detail Frans balkon
  • Detail Frans balkon
  • Maquette 3D print PLA filament, schaal 1:50
  • Maquette 3D print PLA filament, schaal 1:50