Interieur Kindcentrum Nieuwe Damlaan, Schiedam

Eigenheid en warme sfeer


voor twee verschillende scholen

Interieur Kindcentrum Nieuwe Damlaan, Schiedam

In de wederopbouwwijk Nieuwland in Schiedam gaf atelier PRO vorm aan het Kindcentrum Nieuwe Damlaan. Een paradijs voor kinderen van nul tot eind basisschool. Er is een Brede openbare basisschool De Taaltuin en een Brede Basisschool voor islamitisch onderwijs Ababil. Bij elke school is een peuterspeelzaalwerk van SWS Welzijn aanwezig. Mundo Kinderopvang heeft daar ook een faciliteit met dag- en buitenschoolse opvang, net als Academia met een lokaal voor buitenschoolse opvang. Stichting Primo Schiedam beheert er de dubbele gymzaal. Al deze functies zijn ondergebracht in één gebouw en ruimtelijk met elkaar verknoopt.


Het kloeke baksteengebouw heeft een sterke eigen vorm en plaats en past in de korrelgrootte van de bebouwing van de omgeving. Nieuwland is een wijk met open stedelijke ruimten met solitaire gebouwen. Deze gebouwen hebben verschillende richtingen en rooilijnen, die bepalend zijn voor de bouwmassa van het Kindcentrum. De schaal van de omliggende gebouwen wordt verkleind in het schoolgebouw. Het bouwvolume heeft een u-vorm met een intiem plein. Aan de buitenzijde is het de stoere baksteen, maar aan de binnenzijde van de u heeft het gebouw lichtgrijs stucwerk. Het Kindcentrum ligt in een parkachtige omgeving en het groene continuüm van de omliggende wijk loop rond de school door.


Enerzijds is het een stevig gebouw, dat de overgang vormt in schaal van groot naar klein. Anderzijds zijn het de intieme scholen daarbinnen met elk een eigen entree, karakter en sfeer. Er is bijzonder aandacht aan de entrees geschonken, in samenspraak met de ideeën en visies van iedere gebruiker. Bijvoorbeeld de entreepartij van Ababil, deze is door middel van een geperforeerd stalen scherm aangeduid (lasertechniek). Het motief daarvan is afgeleid van een moskee in Fez, Marokko. De bron van de vormgeving van het entree van Taaltuin vindt PRO in een gehecht schilderij, dat door een van de leerkrachten ooit is gemaakt. Deze bijzondere elementen vinden hun echo aan de binnenzijde van het gebouw,  op vloeren en wanden.

Aan de buitenzijde onderscheiden de scholen zich verder door geperforeerde raamschermen, met bijzondere geometrische patronen en basiskleuren. De Islamitische school heeft drie tinten azuur blauw in haar kleurenpalet. De patronen zijn geïnspireerd op de binnenramen van een moskee vlakbij Cairo, Egypte. De openbare school heeft verschillende aardetinten in een patroon dat een organische variant is van de moskee. 

Het Kindcentrum is voor de wijk het cultureel middelpunt en heeft een belangrijke symbolische en functionele betekenis.

 

 

    Hal van islamitisch onderwijs Ababil (foto: Ronald Tilleman)
  • Hal (foto: Sandrine Rointru)
  • Gebedsruimte (foto: Ronald Tilleman)
  • Wasruimte tbv abluties (foto: Ronald Tilleman)
  • Plafond met ornamenten (foto: Ronald Tilleman)
  • Kinderdagverblijf (foto: Ronald Tilleman)
  • Kinderdagverblijf (foto: Ronald Tilleman)
  • Detail raam (foto: Ronald Tilleman)
  • Behang (foto: Sandrine Rointru)
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • Situatie