Woningen Zuiderduinen, Den Haag

Maximaal wooncomfort


In rijke landschappelijke context

Woningen Zuiderduinen, Den Haag

Het woningbouwproject ZuiderDuinen is gelegen in het gebied tussen de International School The Hague (ISH) en de Ockenburgstraat aan de Wijndaelerweg in Den Haag. Atelier PRO is als architect van de International School zeer goed bekend met het gebied, dat op de overgang ligt tussen stad en groen.

ZuiderDuinen bestaat uit 61 koop- en huurappartementen van 90-120 m² in het hoge segment met daarbij een stallingsgarage met 63 plaatsen en een plint met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Om maximale openheid in het gebied te behouden zijn de woningen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen van de woningen zijn uit beeld gehouden door ze in een kunstmatige duin op te nemen. Ook de voorzieningen, de bergingen en centrale entree van de woningen zijn in de 'duin' geplaatst.

opbouw schema

 

Aan de Wijndaelerweg-zijde heeft de duin een stedelijk karakter; met etalages en entrees. Ten noorden van de kavel is er een groene glooiing die de twee niveaus van parkeerplaats en groene duin met elkaar verbindt. De kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zijn gevestigd in Blok A en B. Deze zijn gesitueerd op de stedelijke plint tegenover de International School. Boven op de duin ontstaat een tweede maaiveld waarop blok C staat. Blokken A, B en C krijgen allemaal een eigen ingang, A en B op de begane grond aan de Wijndaelerweg en blok C op de eerste verdieping aan de Ockenburgstraat. Alle drie entrees bieden een inpandige verbinding naar de stallingsgarage.

Het plan reageert op de rijke landschappelijke context door gebruik te maken van de bestaande hoogteverschillen voor het verbergen van de stallingsgarage en het doortrekken van het groene karakter op de dekken. Belangrijk uitgangspunt was dat alle appartementen optimaal georiënteerd zijn. En voor maximaal wooncomfort is gekozen voor gevelopeningen van vloer tot plafond. Het was wenselijk om grote buitenruimtes te realiseren bij de appartementen. Hiervoor zijn drie verschillende soorten buitenruimtes gekozen: balkons, groene tuinen op het dek, en ruime dakterrassen door ‘set backs’ op de topverdiepingen.

Met deze uitgangspunten heeft atelier PRO een sculpturaal gebouw ontworpen dat een zeer uitgebreid programma op een kwalitatieve manier oplost op een bijzondere locatie. Wonen in de stad en in het groen worden opgenomen in een compact alzijdig gebouw dat dynamisch op de bestaande kwaliteiten reageert.

Publications

Architectenweb oktober 2021
Archello
Den Haag Centraal oktober 2020
Architectenweb januari 2017
ArchitectuurNL
Bouwwereld
Stedebouw & Architectuur

Prijzen en nominaties

Genomineerd voor Beste Woongebouw Haaglanden 2022

 

 

 

 

 

 

  • Entree © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Exterieur © Luuk Kramer
  • Vogelvlucht © Luuk Kramer
  • Situatie