Orthopedagogisch-Didactisch Centrum (OPDC), Utrecht

Verlaten schoolgebouw


wordt positieve impuls voor de wijk

Orthopedagogisch-Didactisch Centrum (OPDC), Utrecht

In het Utrechtse Tuindorp aan de Lieflandlaan stond een verlaten schoolgebouw uit te jaren ’60. Het OPDC (Orthopedagogisch-Didactisch Centrum) heeft atelier PRO gevraagd om dit pand midden in de woonwijk om te vormen tot haar nieuwe thuis.

Het ruim 3.500 m² grote gebouw bevat een aantal diverse bouwdelen die in de loop der jaren zijn aangebouwd. De complexiteit van de opgave zat vooral in het feit dat het bestaande gebouw diverse doelgroepen huisvest. Onderwijs- en kantoorruimte vormen in dit gebouw samen een onderwijsinstituut.

Het idee was om in de drielaagse bebouwing aan de straatkant het overgrote gedeelte van de onderwijsclusters op te nemen. Aan de parkzijde zijn de kantoren en de gymzaal gevestigd.

Het bestaande gebouw is niet of nauwelijks gemoderniseerd en kreeg een nieuwe huid om het energieverbruik te verminderen.

De vernieuwde en frisse opzet zal een belangrijke impuls geven aan de omliggende woonwijken.

Het ontwerp, in opdracht van ICS adviseurs, werd bewaakt tijdens de Engineering&Build-opdracht door Atelier PRO.

 

    atelier pro
    Exterieur
  • Detail gevel
  • Interieur
  • atelier PRO
    klaslokaal
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    tweede verdieping