Revitalisatie Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Verkleining en Renovatie

Een nieuw perspectief

Bekijk de afbeeldingen

Revitalisatie Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

Omdat het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen niet meer aan de eisen voldeed en te groot was om te kunnen exploiteren is atelier PRO gevraagd een ontwerp te maken voor de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw. Het gebruik van groen en veel daglicht kenmerken het ontwerp. Deze uitgangspunten dragen bij aan een zo prettig mogelijk verblijf en een goed functionerend helder gebouw voor patiënten, bezoekers en personeel. 

Zorg in Zeeland
Zeeland krimpt: de bevolking neemt af, het aantal geboortes loopt terug. Maar de provincie krimpt vooral doordat de Zeeuwse kinderen vertrekken om elders te studeren en niet meer terug te komen. Hun ouders blijven en worden steeds ouder. Zeeland is dan ook de meest vergrijsde provincie van Nederland, aldus Camelea Buys van de NOS in augustus 2015. Veel vraag naar zorg dus maar tegelijkertijd in de wetenschap dat het op de lange termijn ook daar zal krimpen. Hoe pak je dan het weer exploitabel maken van een ziekenhuis aan?

Renovatie
Het ziekenhuis aan de Koudekerkseweg is gerenoveerd tot een kliniek voor planbare zorg, diagnostiek, twee operatiekamers, beeldvormende technieken, poliklinieken en dagbehandeling.

Een derde van het bestaande ziekenhuis is gesloopt. Daarmee zijn de vastgoedlasten drastisch teruggebracht en is tegelijkertijd de routing en uitstraling ‘ontrommeld’. Een derde van het ziekenhuis is volledig gerenoveerd. Zo blijven de belangrijkste zorgfuncties voor West-Walcheren behouden. De renovatie sluit goed aan bij de huidige inzichten over planbare medische zorg. En een derde deel, ten slotte, kan als kantoren verhuurd worden als daar vraag naar is maar gaat tot die tijd in de mottenballen.
Het ziekenhuis kon gedurende de werkzaamheden in bedrijf blijven.

Crowdfunding
De revitalisatie is financieel mogelijk gemaakt door crowdfunding. Een primeur in de Nederlandse ziekenhuiswereld. Lees hierover op de website van ZIB Crowdfunding

Nieuwbouw

De nieuwbouw aan de voorzijde van het bestaande gebouw geeft het ziekenhuis een nieuw gezicht. Met een relatief kleine ingreep om in medische termen te blijven, is de routing op orde gebracht en ontstaat overzicht en doorzicht.
De grote glasoppervlakken zorgen voor veel daglicht, zelfs tot midden in de vernieuwde beddenafdeling. De nieuwe tuin in de oorspronkeijk patio geeft niet alleen een prettige sfeer, maar speelt ook een rol bij de oriëntatie binnen. Vanaf de centrale ontmoetingsplek zijn voor zowel de patiënten als de bezoekers alle afdelingen op een eenvoudige en prettige manier te bereiken.


Tuin
Daar waar de bestaande situatie werd gekenmerkt door verharding en parkeren, domineert in de nieuwe situatie het groen. De tuin is ingericht met diverse soorten gras. Bestaande bomen blijven behouden en zijn aangevuld met nieuwe. 
Om paden te maken voor de voetgangers vanaf de Koudekerkseweg en voor de kiss & ride en taxihalte is in de tuin verharding aangebracht. In de tuin zal niet geparkeerd worden door personeel of bezoekers.

De tuin vormt de groene toegang tot het vernieuwde ziekenhuis en het bestaande radiotherapeutische centrum ZRTI.


Het ontwerp bevat de architectuur en het interieur.  


Lees ook bericht Nieuwe hoofdingang Admiraal de Ruyter Ziekenhuis  

    Atelier Pro
    exterieur (foto: Eva Bloem)
  • ingang (foto Eva Bloem)
  • exterieur (foto Eva Bloem)
  • exterieur (foto: Eva Bloem)
  • exterieur (foto: Eva Bloem)
  • atrium (foto: Evan Bloem)
  • atrium (foto: Evan Bloem)
  • de Mosselbank (foto: Evan Bloem)
  • wachtruimte (foto: Eva Bloem)
  • wachtruimte (foto: Eva Bloem)
  • wachtruimte (foto: Eva Bloem)
  • Couleur locale & sfeer
  • Bestaand & nieuw
  • Bestaand & nieuw
  • Atelier Pro
    locatie
  • Atelier Pro
    plattegrond
  • Begane grond
  • Eerste verdieping