Basisschool Dr. Schaepmanschool

Een school

als een groot huis

Bekijk de afbeeldingen

Basisschool Dr. Schaepmanschool

Met de ligging van de dr. Schaepmanschool in Barendrecht is helemaal niets mis. Integendeel, het is een mooie locatie in het groen. De school met bijgebouw zat in een oud onderkomen, dat op plaatsen lekte, en in veel opzichten gedateerd was.

De opgave was duidelijk; een vernieuwde school van compacte vorm, passend binnen de bestaande contouren. Een gebouw waar kinderen in volop licht, ruimte en groen kunnen leren en spelen.

Met de hoogte van de twee lagen sluit het schoolgebouw qua vorm en schaal aan bij de omgeving zoals de kerk, sporthal en het winkelcentrum. Voor de aansluiting op de kleinere schaal wordt het volume lager.

Huis met huiskamer en kamers- en-suite
De school is ontworpen als een groot huis. De aula is de huiskamer die de clusters voor de onder-, midden-, en bovenbouw verbindt. In de lichte leslokalen zijn grote 'woonkamerramen' geplaatst met brede zitvensterbanken. Daarin kunnen kinderen zich nestelen met een boek of er spelen. Ook is er een lange kastenwand met pantry. De lokalen zijn als kamer-en-suites verbonden met de leerpleinen. De garderobekasten zijn op de gangen geplaatst en bewust niet op de leerpleinen. Om de kleinschaligheid te waarborgen heeft elk cluster een eigen leerplein, sanitair en entree. De ruimte wordt volop benut. Waar mogelijk zijn er opbergkasten gemaakt en onder de trap is een lees/chill/verstopplek ontstaan.

Podium naar binnen en buiten
Samen zijn en vieren is een belangrijk onderdeel van het Jenaplanonderwijs dat gegeven wordt op de Dr. Schaepmanschool. De dubbelhoge aula, voorzien van een podium, geeft hier volop ruimte voor. Het podium is naar binnen en naar buiten gericht zodat ook bij mooi weer een uitvoering buiten gegeven kan worden Door de aula te koppelen aan het naastgelegen speellokaal ontstaat er ruimte voor alle leerlingen. Ook kunnen er kinderen meekijken vanaf het balkon op de 1e verdieping.


Metselwerk
De aula is van buiten zichtbaar door een glazen vliesgevel. De gevels zijn opgetrokken in lichtgeel metselwerk. Net als de omgevende huizen heeft de school grote vensters die ritmisch over de gevels zijn geplaatst. Braziliaans metselwerk boven de ramen creëert een speelse schaduwwerking en maskeert zodoende de decentrale ventilatie units voor de aan- en afvoer van lucht. Een pergola beëindigt het volume op de 1verdieping, waar straks een dakterras komt voor buitenlessen.

Klimaat
De algemene ruimten zijn voorzien van vloerverwarming. De leslokalen zijn met lucht verwarmd. De ventilatie is CO2 gestuurd en de verlichting heeft aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling. Op het dak zijn PV panelen geplaatst.

De Dr. Schaepmanschool heeft een licht en vriendelijk schoolgebouw gekregen met een kleinschalige huiselijke sfeer.


Lees ook het bericht over de opening op 11 november 2016

    exterieur (foto Luuk Kramer)
  • Exterieur (foto Luuk Kramer)
  • Exterieur (foto Luuk Kramer)
  • Exterieur (foto Luuk Kramer)
  • Hal (foto: Luuk Kramer)
  • Hal (foto: Luuk Kramer)
  • Hal en vide(fotografie Luuk Kramer)
  • Multifunctionele ruimte (foto: Luuk Kramer)
  • Multifunctionele ruimte (foto: Luuk Kramer)
  • Klaslokaal (foto: Luuk Kramer)
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • doorsnede
  • atelier PRO
    Situatie
  • Gebouw in de omgeving