Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL), Den Haag

Een mooie villa


Krijgt bijval

Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL), Den Haag

Het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) is een zelfstandige school voor havo, atheneum en gymnasium met circa 800 leerlingen. Het huidige schoolgebouw bestaat uit bouwdelen uit verschillende bouwjaren met een oppervlak van ongeveer 8.000 vierkante meter. Het oudste deel, een villa uit 1903  is een rijksmonument en zal behouden blijven. De nieuwere bouwdelen, uit de jaren dertig, zestig en tachtig, zullen worden vervangen door nieuwbouw.

De villa en het terrein rond de school zijn deel van het groene continuüm van het Van Stolkpark, ontworpen door Louis P. Zocher volgens principes van het Engelse landschapspark. Voor de nieuwbouw zijn wij op zoek gegaan naar een vorm die recht doet aan de groene, villa-achtige identiteit van de locatie. Door gebruik te maken van het huidige hoogteverschil in het terrein kan een deel van het programma, zoals de gymzalen, (deels)ondergronds geplaatst worden en toch goed aangesloten blijven bij de rest van de school. Kort gezegd: wat aan de zijde van de Van Stolkweg begane grond is, is aan de zijde van de Parkweg kelder. Hierdoor blijft er bovengronds meer lucht en ruimte voor groen.


Positieve consequentie van de uitbreiding-op-uitbreiding van de school is dat het oude gebouw een gevoel van kleinschaligheid en menselijke maat had. Het VCL heeft een uitgebreid programma van eisen opgesteld waarin zij vroeg om een praktischer, compacter en toegankelijker gebouw echter met behoud van te maken de identiteit en positieve eigenschappen van het oude schoolgebouw. Vanzelfsprekend waren identiteit van de locatie, inpassing in de omgeving, verbetering van het binnenklimaat en duurzaamheid hierbij ook een randvoorwaarde. En binnen bestemmingsplan.

De hoofdvorm van het gebouw is een stervormig volume van maximaal drie verdiepingen, gemeten vanaf de twee straten. De villa vormt één van de poten van de ster. Twee poten of ‘vleugels’ van de nieuwbouw reiken naar de twee straten als ware het villa’s. In het midden ligt het centrale hart van de school met de entree(s).
In de omgeving staat een variatie aan bouwwerken. Villa’s maar ook geschakelde blokken. Identiteit van de omgeving wordt gekenmerkt door bouwwerken in het groen. Terug liggend ten opzichte van de kavelgrens maar wel met het gezicht naar de straat. De materialisatie in de buurt bestaat vooral uit metselwerk en stucwerk. De nieuwbouw van het VCL voegt zich in deze omgeving, op een eigentijdse manier.

Waar de nieuwbouw robuust op de grond staat is de loopbrug, de verbinding tussen villa en nieuwbouw, juist rank en transparant  ontworpen als een intermediair tussen oud en nieuw.
Op de huidige kopgevel zit een kunstwerk van Escher. Het beeldmerk van het VCL. In de nieuwbouw komt het kunstwerk op nagenoeg dezelfde plek weer terug.

Het gebouw zal volgens planning eind 2018 in gebruik worden genomen.

Lees ook de blog: Gedeeltelijke sloop Haagse VCL begonnen

Film Omroep West Mozaiek van Escher wordt uit muur van VCL gehaald

Bouwkeet bij het VCL in Den Haag (Cobouw oktober 2018)

 

  verbinding tussen oud en nieuw
 • entreegebied aan de Van Stolkweg
 • bestaande situatie
 • Escher kunstwerk komt bijna op dezelfde plek terug
 • Atelier PRO
  Visie op gebruik niveauverschillen in het terrein
 • hoofd trappenhuis
 • brug naar de villa
 • Souterrain
 • Begane grond
 • Eerste verdieping
 • Tweede verdieping