Kindcentrum De groene Hoeve, Hoogezand-Sappemeer

Stoere rode 'hoeve'


rondom historisch ketelhuis

Kindcentrum De groene Hoeve, Hoogezand-Sappemeer

In het Groningse landschap bij de veendorpen Hoogezand en Sappemeer ligt kindcentrum De groene Hoeve; een stoer, rood gebouw in een parkachtig landschap. Het ligt in de nieuwe woonwijk Vosholen, ten zuidoosten van het dorpscentrum. Bij de ontwikkeling van de wijk is het oude cultuurlandschap van veenontginning als uitgangspunt genomen. Op de kavel staat een oud ketelhuis met gemetselde schoorsteen (gemeentelijk monument) – een herinnering uit de tijd dat hier nog kassen stonden. Voor PRO was dit een belangrijk element om op te nemen in het ontwerp van het kindcentrum.


Het kindcentrum kreeg een uiterlijk dat verwijst naar het boeren verleden van de omgeving. Het bestaat uit twee gekoppelde bouwmassa’s, met ketelhuis en schoorsteen daartussen. Een robuust ensemble met gemetselde gevels van roodoranje baksteen en gewelfde dakpannen. Door de knik in het pannendak krijgt het gebouw een heldere hoofdvorm in het groene parkachtige landschap. De basis is aangevuld met een palet aan roest- en menietinten en bijzondere metselwerkvlakken die het geheel meer diepte en karakter geven.

In het gebouw zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een gymzaal ondergebracht. Door de gebruikers (die zelf als bouwheer in het proces deelnamen) is gekozen voor een naar buiten gerichte opzet waarbij ze ieder zelfstandig kunnen functioneren, met een eigen herkenbare entree, schoolplein, indeling en kleurenpalet. Binnen zijn, door een handige routing, de gemeenschappelijke functies goed bereikbaar en zijn ruimten eenvoudig uit te wisselen. Daarnaast is er een slim dubbel gebruik van ruimten met de bso. Kortom een flexibel gebouw met groei en krimpmogelijkheden.
Het interieur is terughouden met veel wit en een aantal vrolijke accenten. De plaatsing van dakramen geeft de compacte vierkante bouwmassa’s binnen een bijzondere lichtval. De indeling en vormgeving van de ruimten laten verschillende onderwijsvisies toe. Klassikaal of individueel onderwijs is door docenten zelf eenvoudig te regelen. De klaslokalen hebben brede glazen schuifdeuren en grote kastenwanden met daarin een wasbak. Het gebouw heeft een solide basisstructuur (constructie, installaties, gangen en trappen) en flexibele indeling met lichte scheidingswanden. Daarom is deze ‘Solid’ in de toekomst eenvoudig aan te passen. Een bijzonder ruimte is de verbinding tussen de twee bouwmassa’s en het ketelhuis. Dit transparante, multifunctionele tussenlid is de vitrine en het hart van het kindcentrum, gemarkeerd door de schoorsteen.

Het kindcentrum is een slim en duurzaam gebouw waar zowel de oriëntatie als technische uitwerking geïnspireerd zijn op de principes van passief bouwen. Het heeft de kwaliteit van Frisse Scholen label B voor de leefbaarheid. Het gebouw bestaat uit twee zeer compacte, goed geïsoleerde bouwvolumes (Rc gevel 5, Rc dak 6, drielaags glas, EPC 0,76).  Er is lage temperatuur verwarming met radiatoren in de groepsruimten en plaatselijk vloerverwarming. De gebalanceerde ventilatie is per ruimte CO2 is gestuurd. Er is veel natuurlijk daglicht en uitzicht, en tegelijkertijd is de zonbelasting beperkt. Daarnaast is de verlichting energiezuinig uitgevoerd met een daglichtafhankelijke regeling. En heel veel te openen!

Voor OLCO advies & management was dit een Total Engineering opdracht waarbij atelier PRO, MoBius Consult en Bartels Ingenieursbureau het integraal ontwerpteam vormden. Bij de keuze van materialen waren onderhoud, reiniging en eenvoudig herstel bij beschadiging vertrekpunten. Met al de genoemde maatregelen heeft het gebouw lage exploitatiekosten (energie en onderhoud) in lijn met de Life Cycle Cost gedachte. De naam ‘De Groene Hoeve’ is daarom een goede keus voor dit rode gebouw. Met de Groene Hoeve kreeg de wijk Vosholen een gebouw dat mooi oud zal worden en tot ver in de toekomst zal uitnodigen tot allerlei activiteiten.

    atelier PRO
    Exterieur
  • atelier PRO
    Centrale hal
  • atelier PRO
    Begane grond
  • atelier PRO
    Eerste verdieping
  • doorsnede
  • situatie