. D&B Vernieuwbouw Edith Stein College | atelier PRO
D&B Vernieuwbouw Edith Stein College

Landgoed

in de Haagse binnenstad

Bekijk de afbeeldingen

D&B Vernieuwbouw Edith Stein College

Het ontwerp van atelier PRO voor het Edith Steincollege biedt leerlingen een vertrouwde maar ook uitdagende onderwijsomgeving. In de Haagse Binnenstad, aan het einde van het Louis Couperusplein, is een statig en impact onderwijsgebouw gerealiseerd. Daarmee ontstaat er ruimte op de kavel van de school voor sport, spel, tuinieren, groenbeleving en buiteneducatie. Een nieuwe onderwijsomgeving die leerlingen uit verschillende achterstandswijken in Den Haag op deze bijzondere plek een thuis biedt.

Uit eerste studies bleek dat het verdiept aanleggen en integreren van de gymzaal met de nieuwbouw een zo compact mogelijk bouwvolume oplevert. Bovendien zijn de gymzalen dan onderdeel van de school.

Het dak van de gymzalen creëert een ‘podium’ waarop de verschillende onderwijsafdelingen zijn gestapeld. Deze sluiten qua niveau aan op de mooiste ruimte en het nieuwe hart van de school: de aula. Deze is ondergebracht in de bestaande kapel van het huidige onderwijsgebouw die geïntegreerd is met de nieuwbouw. De verschillende afdelingen: HAVO /VWO, MAVO en de onderbouw zijn zo nooit verder dan anderhalve trap van deze aula verwijderd. Daarmee is de aula van het gebouw, de centrale ‘schatkamer’ van het complex.

Door de koppeling met de kantine is de aula geschikt als bijeenkomstruimte voor bijvoorbeeld voorstellingen en feesten. De transparante vormgeving maakt van de kantine een feestelijke foyer voor de aula. De aula beschikt over een tribune voor theater, een meubel dat uitmondt in het medialokaal, dat eveneens gebruikt kan worden als regiekamer.

Brug & poort & logistiek leerlingenstromen
De afwikkeling van de logistieke verkeersstromen door het gebouw is een belangrijk ontwerpuitgangspunt geweest. Om deze stromen van en naar het gebouw beter te geleiden heeft de school een grote poort of doorgang op de as van het Louis Couperusplein gekregen. Zo kunnen leerlingen die vanaf de Mauritskade komen gelijk doorstromen naar het groene speelplein aan de zuidzijde. Het volume boven de poort fungeert als een verbindende brug: een intermediair tussen de nieuwbouw en de kapel. Dit gebouwdeel heeft een transparante uitstraling. Onder meer de kantine is hierin gehuisvest. Met het introduceren van de poort ontstaat er een duidelijk stedenbouwkundig markeerpunt aan het einde van de as van het Louis Couperusplein. Ook het gebouwdeel met de oude entree van de school blijft gehandhaafd. De oorspronkelijke entree fungeert als formele entree voor bezoekers en ouders en als avondentree voor de gymzaal. ’s Nachts wordt de doorgang afgesloten met een sierhek.

Klik HIIER voor de volledige tekst over het project

EDITH STEIN COLLEGE IN DE MEDIA
Omarm de beperkingen van het bestaande Architectenweb 2016 p 40-45



  • atelier PRO
    Exterieur
  • Exterieur
  • Exterieur
  • Poort
  • atelier PRO
    Interieur
  • atelier PRO
    Interieur
  • atelier PRO
    Interieur
  • atelier PRO
    Interieur
  • atelier PRO
    Interieur
  • atelier PRO
    Sporthal
  • Webcam
    Interieur
  • Interieur
  • Situatie
  • Kelder
  • Begane grond
  • Eerste verdieping
  • Tweede verdieping
  • Derde verdieping
  • Dak
  • Doorsneden