sportpark onderwijspark Ezinge, Meppel

Onderwijspark Ezinge


Sporten in de pauze

sportpark onderwijspark Ezinge, Meppel

In Meppel is Onderwijspark Ezinge gebouwd. Het scholencomplex sluit aan op de woonwijk Ezinge en ingepast tussen het spoor en een tal van sportvelden. Het bronskleurige uitgestrekte gebouw -waarin 5 scholen zich hebben verenigd - is ontworpen door atelier PRO architekten. De school is afgebakend van de woonwijk door de nieuw aan te leggen Dahliastraat met daaraan een nieuwe rij woningen. Aan de andere kant grenst de school aan een groot park die naadloos aansluit op het Reestdal.

Naast de school is ook het park vormgegeven door atelier PRO. Het park reageert op het aansluitende landschap van het Reestdal door middel van houtwallen. Het houtwallenthema dat de weilanden van elkaar scheidt en is gebruikt rondom de bestaande voetbalvelden, komt terug in het park in de vorm van smalle stroken met bomen. Deze houtwallen nemen de richting van de sporthal en de school over. Hierdoor ontstaat een lijnenspel langs de velden met elk een eigen functie.

De veldjes die ontstaan door de positie van de houtwallen beantwoorden de wens van de school om het park geschikt te maken voor verschillende sportvormen en ruimte te bieden om in de loop van de tijd sportelementen te plaatsen.

Dwars door het park loopt een fietsroute. Deze route is een strakke rechte baan van asfalt. Het pad is eveneens geschikt als hardloopbaan. Op het asfalt tekenen zich met witte verf een start en een finish af voor de 150 meter sprint.

Olifantenpaadjes die als een set mikado stokjes op het gebied lijken te zijn gevallen, verbinden de verschillende functies met elkaar. Smalle paden verbinden de parkeerplaats met de schoolentree ‘s, de fietsenstalling met het fietspad en geven richting naar bankjes in het park.

Vanuit de gemeente Meppel lag de eis regenwater op een natuurlijke manier af te laten wateren in de bodem. Een waterelement in het park zorgt voor geleidelijke afwatering door als buffer te fungeren voor opgevangen regenwater.

Meer projectinformatie Onderwijspark Ezinge.

 

 

 

  • atelier PRO eline keus
    Ruimtelijke schema's park
  • sfeerbeelden
  • plankaart
  • entree plein scholen
  • parkeren op gras
  • multifunctioneel fietspad