Interieur Zorgcentrum Willibrord, Middelburg

Een innovatief en flexibel interieur


voor het welzijn van bewoners en personeel

Interieur Zorgcentrum Willibrord, Middelburg

Verpleeghuis Willibrord ligt in het centrum van Middelburg, vlakbij het historische stadhuis, de Abdij en het sfeervolle marktplein. Het is een nieuw en modern verpleeghuis met 62 bewoners. Vooral voor mensen die graag in de stad wonen is de centrale ligging dichtbij de markt en winkels ideaal.

Stichting Werkt voor Ouderen heeft atelier PRO gevraagd het interieur van de centrale plaza, de woonkamers, groepswoningen en appartementen te ontwerpen. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Van Aken Architecten te Eindhoven. Willibrord bevat 3 groepswoningen voor 6 tot 8 psychogeriatrische patiënten en 39 appartementen waar somatische zorg wordt geboden. Het huis heeft een bouwkundig open structuur waardoor het altijd goed opnieuw is in te delen en men kan inspelen op de wensen van het moment. Op de begane grond ligt de ‘plaza’, een ontmoetingsruimte met brasserie. Aan de achterzijde van het pand ligt een besloten stadstuin waar de bewoners toegang tot hebben.


Beleving
De laatste jaren richt de zorg in psychogeriatrische verpleeghuizen zich steeds meer op de belevingswereld van de bewoners. Het ontwerp voor de architectuur en het interieur van dit zorgcentrum sluit hier nauw bij aan. Zo zijn er 3 groepswoningen waar 7 bewoners per groepswoning wonen en leven. Elke groepswoning heeft een gezamenlijke keuken en woonkamer. Daarnaast hebben de bewoners van de groepswoningen een eigen zit- en slaapkamer. Bij de woningen ligt een omsloten tuin. Alle individuele appartementen hebben grote verdiepingshoge ramen waardoor daglicht ver de ruimte in kan stromen en de bewoners uitzicht hebben op de stadsomgeving. De hoofdentree komt uit op het centrale plaza met brasserie waar zowel bewoners en hun bezoekers als omwonenden terecht kunnen.

Huiselijk en welkom
Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van het interieur is de wens van de opdrachtgever om een huiselijke, welkome sfeer te creëren zonder dat dit een professionele zorg en veilige omgeving in de weg staat. Een plek waar de bewoners zich thuis voelen. En met aandacht voor functionele aspecten voor de medewerkers.

Huiselijk en welkom
Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van het interieur is de wens van de opdrachtgever om een huiselijke, welkome sfeer te creëren zonder dat dit een professionele zorg en veilige omgeving in de weg staat. Een plek waar de bewoners zich thuis voelen. En met aandacht voor functionele aspecten voor de medewerkers.
http://www.atelierpro.nl/js/tiny_mce/plugins/pagebreak/img/trans.gif
In het gehele centrum wordt huiselijkheid verkregen door met gewone plafonds, echte houten kozijnen en deuren, en zelfs massief eikenhouten vloeren een woonomgeving te creëren die zoveel mogelijk refereert aan het vertrouwde eigen huis. In het interieurontwerp is gekozen voor een moderne-klassieke uitstraling. Zo worden de appartementen aangekleed met herkenbare stijlelementen, zoals een lambrisering en ouderwetse plissé-lampen - zonder in te leveren op de zo belangrijke juiste hoeveelheid (kunst)licht. De appartementen zijn voldoende ruim, zodat bewoners ook waardevolle spullen van huis mee kunnen nemen. De stoffering van gordijnen, handdoeken en beddengoed zijn afgestemd op de kleuren in de woningen en zelfs het ontwerp voor de bedden zijn meegenomen in de afwerking. De badkamers zijn afgewerkt met een type tegel, een troffelvloer en sanitair welke in een eigentijds woonmagazine niet zouden misstaan. De gezamenlijke woonkamers worden ingericht met authentieke gerestaureerde stukken gecombineerd met nieuw op maat gemaakt meubilair. Op centrale plekken, zoals de plaza, worden door het gebruik van accentkleuren verschillende herkenningspunten gemaakt die de oriëntatie verbeteren.

Gebruikersgemak
Om diverse ontwerpoplossingen met de ontwerpers en het personeel te kunnen beoordelen heeft interieurbouwer Wondergem, op verzoek van de opdrachtgever, een 1:1 mock-up opgebouwd in hun timmerfabriek. Hiermee konden functionele zaken zoals posities van kasten, spiegels en sanitair worden bepaald. Tijd nog moeite is gespaard om benodigde ‘accessoires’ zoals zeep dispensers, papier houders en afvalbakken evenals technische ruimten ten behoeve van personeel mee te nemen in het totaal-ontwerp. Het gebruikersgemak bij het openen van schuifdeuren of bereikbaarheid van kasten en domotica werden in de fabriek getoetst, en uiteraard ook kleurstellingen van afwerkingen en diverse materialen kon zo tijdens het ontwerpproces worden uitgekozen.

Door deze inspanningen in het ontwerp en daarmee samengaande innovaties in de zorgverlening, is getracht een belangrijke positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners.


PRIJZEN EN NOMINATIES

Zorgorganisatie Werkt voor Ouderen is met het nieuwe verpleeghuis Willibrord onderscheiden met de Spirit of Planetree Award 2014.
Deze prijs wordt uitgereikt aan vernieuwende initiatieven waarmee een positief verschil wordt gemaakt voor bewoners en medewerkers in de zorg.


Publicaties

medAmbiente #4-oktober 201-pg31-33

    Petra Appelhof
    Kamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Woonkamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Woonkamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Woonkamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Woonkamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Woonkamer (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Interieur (foto Petra Appelhof)
  • Petra Appelhof
    Exterieur (foto Petra Appelhof)
  • atelier PRO
    3d impressie
  • atelier PRO
    3d impressie
  • atelier PRO
    3D Somatische woning
  • atelier PRO
    plattegrond plaza
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    woning
  • atelier PRO
    indelingen_somatische_woning
  • atelier PRO
    aanzicht