Binnentuin Huis der Gemeente Overbetuwe

Een hart van groen


in monoliet en robuust gebouw

Binnentuin Huis der Gemeente Overbetuwe

Centraal in het nieuwe stedenbouwkundige plan van het stationsgebied in Elst staat het Huis der Gemeente Overbetuwe die ruimte biedt aan de in 2001 samengevoegde gemeenten Elst, Heteren en Valburg. Nabij de oude dorpskern markeert het nieuwe robuuste gebouw voortaan het regionale vervoersknooppunt, dat het dorp verbindt met de daaromheen gelegen nieuwe uitbreidingswijken.

Het Huis der Gemeente is uitgevoerd in een lichte steen met warme en levendige leemtinten. Hoekverdraaiingen zorgen voor een elegante horizontale geleding van de hoofdvorm, waardoor het gebouw een alzijdige representatieve uitstraling krijgt. De oostzijde staat resoluut in het water, terwijl de noordzijde zich laat vertalen als een uitgesproken pleingevel met een moderne toren. Aan de zuidkant accentueert de geleding een tweede entree naar een parkeervoorziening.

In de versteende omgeving vormt een binnentuin bestaande uit twee patio’s en een dakterras het centrale groene hart en is een plek gecreëerd van rust binnen de hectiek van het gemeente huis. De binnentuin is als het ware uit de kern van het gebouw gesneden waarbij de muren zijn bekleed met verticaal groen. Zo is er vanuit het gehele gebouw zicht op een aangename afwisseling van verschillende soorten beplanting.

Het dakterras is een mooie zonnige plek. Lange banen met houten vlonders maken dat de buitenruimtes geschikt zijn voor de gemeenteambtenaren om er de lunchpauze door te brengen. De houten vlonders transformeren op verschillende plekken geleidelijk tot banken en boombakken. In de boombakken groeien historische fruitboomsoorten als verwijzing naar de boomgaarden in de gemeente. Het strepenpatroon van de vlonders is gebaseerd op de maten van de ramen rondom en de daklichten in het dakterras.

Vanaf het dakterras is er zicht op de onderliggende patio’s die op de begane grond gelegen zijn. Ook de patio’s vormen een groene kern in het gebouw. De grootste is evenals het terras een verblijfsplaats. Dezelfde banen als op het dakterras lopen verspringend weg in de border, waardoor de zitgelegenheden en het groen dicht bij elkaar komen te liggen. Het groen is opgebouwd in verschillende hoogtes, bladvormen en bloeiwijze. Hier kan zowel de bezoeker als de gemeenteambtenaar op een fijne manier verblijven.

De kleinste van de twee patio’s is een ‘kijkdoosje’, ingericht met houten stammetjes, varens en hogere toverhazelaars.

Door tussenkomst van een juridisch discussie tijdens de bestemmingsplanprocedure heeft het college van B&W afgezien van de uitvoering van een nieuw gemeentehuis. Het college beraadt zich over haar vervolgstappen.

 

    atelier PRO
    sfeerbeeld grote patio
  • atelier PRO
    groene gevel
  • atelier PRO
    kleine patio
  • atelier PRO
    grote patio
  • atelier PRO
    dakterras
  • atelier PRO
    sfeerbeeld dak terras