Zaans Medisch Centrum

healing environment


met meer dan 'alleen' een prachtig uitzicht en groen in het interieur

Zaans Medisch Centrum

Atelier PRO is één van de vijf gerenommeerde architectenbureaus die uitgenodigd werd een prijsvraagontwerp te maken voor de nieuwe huisvesting van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. Atelier PRO heeft een ontwerp uitgewerkt voor het nieuwe ziekenhuis van 40.000 m², dat in 2016 zijn deuren opent.

Speerpunt in het ontwerp van Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) was het creëren van een 'Healing Environment' voor de patiënten aan het Burgemeester in 't Veldpark. Hierbij fungeert het bouwvolume in z'n geheel als geluidswal. Wayfinding is een tweede belangrijk thema. De poliklinieken zijn gegroepeerd rond het Plein en de verpleegafdelingen hebben hoofddeuren aan de Passage. Alle bedden- en goederenvervoer is gescheiden van de bezoekersstromen. Wisselend daglicht en de patio’s met bomen geven het Plein en de Passage haar levendigheid. De zon die diep in de ruimte doordringt of de leigrijze hemel die dreigend boven de Zaanstreek hangt. Altijd ervaart men de dag of de nacht, zon of regen in deze stedelijke binnenruimten.

Zoals Dorte Kristensen aan het begin van het project verwoordde:
"Wij willen ruimte maken voor mensen om te genezen, een ‘healing environment’ waar ‘green washing’ niet volstaat. Een ‘healing environment’ is meer dan 'een prachtig uitzicht en groen in het interieur'. Wij willen alle vijf zintuigen beïnvloeden. Keuzevrijheid van de cliënt is van cruciaal belang in een goede zorgomgeving." Dorte Kristensen


De nieuwbouw komt op de parkeerplaats van het huidige Zaans Medisch Centrum, dat na de ingebruikname van het nieuwe pand gesloopt wordt. Het ziekenhuis wordt gerealiseerd door een alliantie van ZMC met BAM-dochter Vitaal ZorgVast. De alliantie ontwikkelt en bouwt het ziekenhuis, dat wordt gecombineerd met een zorgboulevard, en zal 25 jaar lang het onderhoud voor zijn rekening nemen. Atelier PRO is niet geselecteerd voor de opdracht. Wij feliciteren het Delftse architectenbureau Mecanoo met hun winnend ontwerp.

    atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    hoofdentree Parkzijde
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    wachten in het nieuwe park
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    entree
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    healing environment
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    de passage
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    interieur
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    de poliklinieken als winkels aan het dorpsplein
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    daglicht en groen
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    aangenaam wachten
  • atelier PRO, Thijs Klinkhamer
    stedelijke noordkant