Raadhuis Ede

Het Nieuwe Werken


Groen, Gezond en Actief Ede

Raadhuis Ede

Ter ondersteuning van het cultuurveranderingstraject van de gemeente Ede heeft atelier PRO het interieur van het bestaande Raadhuis van Broekbakema uit 1977 heringericht. In een traject van slechts 3 maanden is het gehele proces doorlopen en het interieur opgeleverd.
Het ingevoerde Nieuwe Werken (HNW), ondersteunt en versterkt de positionering van Ede als een Groene, Gezonde en Actieve gemeente. De frisse nieuwe setting van het interieur heeft de kernwaarden van de gemeente - Vertrouwen, Verantwoordelijkheid en Transparantie - een oppepper gegeven. Het bedrijfsimago en de medewerkers- en klanttevredenheid is in positieve zin beïnvloed.

Het 'Groen, Gezond en Actief' concept van de gemeente is als uitgangspunt genomen voor materialisering en kleur van het interieur. Het is vertaald in een familie van groenen, gelen en blauwen, gekoppeld aan verschillende functies.
In de huiskamers en verschillende concentratie- en overlegruimte is kleur duidelijk aanwezig, terwijl in de rest van de werkruimte rust heerst middels lichte, neutrale tinten. Cradle to Cradle is doorgevoerd in ergonomisch meubilair. Natuurlijke materialen overheersen, zoals houten latten op de concentratie- en overlegkernen en de verrijdbare krukjes. Ze zijn gemaakt van hout uit de bossen van Ede en dragen bij aan het gevoel van couleur locale. Het zijn materialen die met de tijd kwalitatief goed blijven.

Het Raadhuis Ede is een langgerekt gebouw, variërend van 2 tot 4 verdiepingen, opgebouwd als 4 split-level volumes welke worden onderbroken door centrale trappenhuizen. Direct aan de trappenhuizen grenzen de meer gehorige functies zoals 'huiskamers', pantry’s, printers en toiletten. Dit is de plek waar medewerkers samen komen voor koffie, een informeel gesprek voeren of afdelingsbijeenkomsten houden.

Op de werkvloer loopt de hoofdroute langs de gevel in plaats van door het midden, waardoor nuancering in de ruimte ontstaat; van drukker naar rustiger.
Kasten zijn bewust niet bij de werkplekken geplaatst, maar altijd aan routes om flexibel gebruik van de werkplekken te stimuleren.

De voormalige muffe kamertjes zijn vervangen door een open ruimte waar de bestaande karakteristieke kolommenstructuur weer mooi zichtbaar is en daglicht optimaal binnenkomt. Door het strategisch plaatsen van afgesloten ruimten voor concentratie of overleg, ontstaan luwtes tussen de gesloten delen waardoor prettige, rustige werkplekken ontstaan.

 

 

 

    Hans Morren
    oud en nieuw
  • Hans Morren
    interieur
  • Interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • Hans Morren
    interieur
  • atelier PRO
    plattegronden