Gemeentehuis Oost-Gelre

openheid, laagdrempelig en uitnodigend


in statig en serieus gebouw

Gemeentehuis Oost-Gelre

Oost Gelre is een nieuwe gemeente in de Achterhoek. Het oude karakteristieke raadhuis in Lichtenvoorde werd aangewezen als het nieuwe gemeentehuis voor Oost Gelre.


In 2009 ontwierp atelier PRO naast het historische raadhuis een uitbreiding. Dit oude raadhuis en de jaren vijftig bebouwing van het beekdal dorp Ligtenvoorde waren voor Atelier PRO de inspiratiebronnen bij het nieuwe ontwerp voor de uitbreiding. In het dorp domineert kleinschalige lage bebouwing uit de negentiende eeuw en de jaren vijftig. Vaak zijn het solitaire huizen doorweven met groen. Monumentale bomen staan verspreid tussen de gebouwen. Het geheel heeft een dorps karakter.

Opvallend in dit dorp is dat de jaren vijftig bebouwing, zoals het raadhuis, in stijl is aangepast aan historische sfeer en schaal van het dorp. Dat raadhuis staat buiten de rooilijn ten opzichten van de huisjes in de Raadhuisstraat en Varsseveldseweg. Daardoor krijgt het een markante positie binnen het dorp. Het gebouw is gericht op Rapenburgsestraat, het begin van het winkelcentrum, en vormt zo een scharnierpunt in het dorp Lichtenvoorde.


Doordat de nieuwe gebouwen zo veel mogelijk los zijn gehouden van de oude bebouwing, en ten opzichten van de rooilijn terug te leggen, komt het raadhuis naar voren en behoud zijn zo voorname status. Voor het gemeentehuis komt een stenig plein met grote monumentale bomen. Zo krijgt het middelpunt van Lichtenvoorde een echt dorpsplein waarbij het statige karakter van het oude raadhuis wordt benadrukt. Het geheel krijgt zo een representatieve sfeer.


De essentie van het nieuw gemeentehuis voor ons is openheid, laagdrempelig, uitnodigend maar toch een statig en een serieus gebouw met een belangrijke plaats in het dorp of voor een stad.


Materialen, vormen,  texturen en kleuren van het nieuwe gemeentehuis vonden wij in het historische gebouw en de omgeving. Zoals de verticale opbouw van de ramen, de witte raamkaders, de monumentale trap, het natuursteen en de forse schoorstenen. Al deze delen maken het gebouw als geheel, rijzig, stoer en ook statig. In de woonhuizen vonden we de fijnheid en de kleine schaal. Vooral het ene grote woonkamerraam dat vaak vooruitsteekt, geeft het gebouw een geprononceerd karakter.


In een goed vormgegeven gemeentehuis zijn er twee zones. Een publiekzone en een privézone. De centrale hal, het hart, tussen het oude en nieuwe gebouw is de publiektoegankelijke zone. Deze is overzichtelijk, veilig en uitnodigend. Daar ligt het front-Office met de verschillende balies en receptie. Vanuit de hal zijn de wachtruimte, de vergaderruimten en het restaurant bereikbaar. De privé zone is beveiligd. In het historische gebouw is het bestuur van de gemeente gevestigd.


In de nieuwe gedeelten liggen de werkplekken van de ambtenaren rond een atrium. In het atrium liggen de trappen en de lift. Het atrium is de plaats om elkaar te zien en gezien te worden voor de ambtenaren. De binnenruimten wordt vooral bepaald door het licht en de lichtval in de centrale hal. Mensen, kunst en meubels kleuren de ruimten. De mensen kunnen zien en gezien worden op de gangbruggen en de royale spiraaltrap. De materialen zijn overwegend rustig en terughouden vormgegeven en warm in sfeer.

    atelier PRO
    exterieur