Theater Sneek

Prijsvraagontwerp


uitnodigend, transparant en open theater

Theater Sneek

Prijsvraagontwerp voor een theater aan de Westersingel midden in het centrum van Sneek.

De lage voorgrond van de huisjes aan het water en de hoge kerk daar achter is voor ons het ontwerpuitgangspunt. Ons theater heeft deze kenmerkende geledingen overgenomen. Aan het water ligt het open gezicht van het theater, de entree en de foyer. Deze voorgevel voegt zich in de schaal van de bestaande gevels, deze gevel is ook uitnodigend, transparant en open.

De toneeltoren is net zoals de kerk geen deel van een gevelwand, de toneeltoren staat terug van de rooilijn. Door het perspectief ontstaat er een schaalverkleining. Net zoals de kerk heeft het theater een materiaal dat opgaat in de stadskleuren van Sneek. 


Het theater zelf is als een octopus die zich in de oude stad heeft gewrongen.
Het omarmt twee oude gebouwen en is alzijdig. Het theater wordt begrensd door straten, tuinen en aangrenzende bebouwing.

Na een moeilijke beslissing van de commissie is het ontwerp van atelier PRO op de tweede plaats geëindigd.

  • atelier PRO
    exterieur zuid
  • atelier PRO
    exterieur noord
  • atelier PRO
    interieur begane grond
  • atelier PRO
    interieur boven
  • atelier PRO
    view 1
  • atelier PRO
    view 2
  • atelier PRO
    view 3
  • atelier PRO
    view 4
  • atelier PRO
    view 5
  • atelier PRO
    view 6
  • atelier PRO
    doorsnede
  • atelier PRO
    explodedview 01
  • atelier PRO
    exploded view 02