woon- en zorgcentrum Genk

beschut en groen woonklimaat


elke hof een eigen karakter en ruimtelijke vorm

woon- en zorgcentrum Genk

Het ontwerp voor een woon- en zorgcentrum in Genk van atelier PRO bestaat uit vier paviljoens op een geaccidenteerd terrein die onderling verbonden worden door een landschappelijk opgenomen service-gang. Elk cluster omvat vier wooneenheden op verschillende lagen. Bijna alle wooneenheden hebben door de niveauverschillen in het terrein direct toegang tot de tuinen.

De paviljoens presenteren zich als villa’s aan de verlengde Eeuwfeestlaan. De knikkende lijnen van de vier paviljoens vormen een beschut en groen woonklimaat met verassende zichtlijnen. De paviljoens definiëren een drietal hoven die alle uitmonden in de lager gelegen tuin waarin de bestaande kapel aan de Stalenstraat als een folie is opgenomen. De sculpturale vorm van de paviljoens maakt dat elke hof een eigen karakter en ruimtelijke vorm krijgt; ze vormen samen een klein dorpje in het groen met houten gevels die afsteken ten opzichte van de door rode baksteen gedomineerde omliggende bebouwing.


Het woonzorgcomplex plooit zich zo dat de stedenbouwkundige samenhang met de omgeving versterkt en geïntensiveerd wordt. De zacht knikkende en gerende lijnen van de plattegrond worden ook benadrukt in de gevels door de gefacetteerde kapvorm. Het lijnenspel geeft het ensemble een pittoreske zweem zonder historiserend te worden. De vormentaal wordt sterk verlevendigd door vele terrassen en patio’s en balkons voor de bewoners.

    atelier PRO
    boven tuin
  • atelier PRO
    hoge tuin
  • atelier PRO
    lage tuin
  • atelier PRO
    balkon
  • atelier PRO
    vogelvlucht
  • atelier PRO
    plattegronden
  • atelier PRO
    plattegrond -1
  • atelier PRO
    begane grond
  • atelier PRO
    eerste verdieping
  • atelier PRO
    tweede verdieping
  • atelier PRO
    doorsnedes
  • atelier PRO
    gevels