De Munteltuinen liggen verscholen tussen de rivier de Aa, het muntelbolwerk en de vriendelijke witte woningen langs de Pelssingel. Op het terrein was de Hogere Agrarische School gehuisvest. Van de kweektuin die bij de school hoorde, was een bijzondere collectie bomen over aan een grote waterplas. Een unieke locatie aan de rand van de binnenstad van Den Bosch, aan het water van de Aa.
Het karakter van de buurten rond de IJzeren Vrouw wordt bepaald door twee tot vier onder één kap woningen uit de jaren 30 met meest schuine daken en met veel groen rond de woningen.
Het terrein kon slechts van één kant worden ontsloten. Al vrij snel ontwikkelde zich het idee de bouwblokken loodrecht op de oever van de Aa te plaatsen zodat zoveel mogelijk bewoners daar zicht op zouden hebben. Tussen de blokken liggen autovrije woonpaden die met elkaar verbonden zijn door een steeg. Een veilig milieu voor spelende kinderen en toch is het parkeren dicht bij huis.
Door de 'ingenomen' kappen op de koppen, gedragen door stalen kolommetjes, door te laten steken, ontstaat een aantal taferelen achter elkaar en vanaf de ontsluitingsweg zicht op de Aa. De kopwoningen aan de Aa hebben houten terrassen, pergola's en op de hoeken een grote erker. Bij de entree van de wijk is de kap geheel over de weg doorgetrokken zodat een poort ontstaat, die als een venster zicht geeft op een monumentale plataan.
De helder witte, kantige blokjes met een zwarte plint, zijn geïnspireerd op het witte dorp van Dudok in Eindhoven. De tuinen worden met hagen afgescheiden. Primaire kleuren, glazen luifels en afgeschuinde kokers rond de badkamerramen als accenten. De ontsluitingsstraat heeft een informeel karakter. Voetgangers naast auto's, de auto is te gast. De keerlus aan het einde houdt de auto ver van de oevers verwijderd. Bestaande bomen en heesters zijn door de landschapsarchitect, Peter Lubbers, opgenomen in een gemeenschappelijk parkje. Lantaarns zijn opgenomen in haagblokken en ook alle tuinen worden omgeven door hagen. Zwart-wit geblokte stroken in de woonpaden maken contact met de architectuur.
Prijzen en nominaties
- Nominatie Schilderprijs, 1998
- Nominatie Bossche Architectuurprijs, 2003
Munteltuinen in de media
- Cate, G. ten, 'Woningen te 's-Hertogenbosch', Bouw, 53 (1998) 12, 9 33-35
- Hagemans, W., 'Het wonen is goed in de Munteltuinen', Brabants Dagblad, 16-09-1997