Centrum 't Fort

Centrum als 'Groszvorm'

monoliet van buiten, open naar binnen

Bekijk de afbeeldingen

Centrum 't Fort

Osseveld is een nieuwe woonwijk aan de oostkant van Apeldoorn die is ontwikkeld op basis van een plan van Kuiper Compagnons. Op de plek waar de wijk wordt gekruist door de stadsring van Apeldoorn, is een centrumgebied gemaakt met winkels, voorzieningen, woningen en een parkeergarage. Aan de zuidzijde wordt het centrum begrensd door de spoorlijn van Apeldoorn naar Zutphen.
Het winkelcentrum is ontworpen als een 'Groszvorm' die vanaf de buitenzijde een monolithische indruk maakt. Aan de zijde van de stadsring is deze monoliet opengebroken en vormt een plein een schakel tussen het winkelgebied en de stad. Een aantal routes doorsnijdt de monoliet en verankert het centrum in zijn omgeving. Deze routes kaderen drie compacte bouwblokken af waarvan de binnenhoven zijn uitgewerkt met tuinen, bergingen, terrassen en collectief groen. In dit centrumplan passen de markante gebouwtypen zich niet zozeer aan aan de bestaande context, maar worden zelf context.

    Harry Noback
    gevel
  • Harry Noback
    luifel
  • Harry Noback
    luifel
  • Harry Noback
    kopgevel
  • Harry Noback
    balkonnen
  • Harry Noback
    balkonnen
  • Harry Noback
    toren
  • Harry Noback
    brug naar vluchttrap
  • Harry Noback
    achtergevels
  • Harry Noback
    Kop van het gebouw
  • Harry Noback
    eengezinswoningen met schuin dak
  • atelier PRO
    situatie
  • Hans van Beek
    luchtfoto